Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Filarmonica din Monte-Carlo
(Grigore Constantinescu – 16 septembrie 2019)


În secțiunea de Recitaluri și concerte camerale, marea scenă a Ateneului Român a găzduit pentru 11 septembrie 2019, concertul Orchestrei Filarmonice din Monte-Carlo, în care i-am putut asculta pe Maxim Vengerov – în dublu rol, de dirijor și de violonist (Balada pentru vioară și orchestră de George Enescu) – și pe francezul Gautier Capuçon, la violoncel.

Artistul francez a oferit melomanilor Andante Cantabile și Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră.

În final, Simfonia a VI-a în si minor, „Patetica"de P.I. Ceaikovski.

A fost un prilej rar evoluția pe aceeași scenă a doi virtuozi ai momentului: Maxim Vengerov și Gautier Capuçon. Programul după-amiezii de 11 septembrie, de la Ateneul Român a pus cu prisosință în evidență măiestria acestora.

Apreciat aproape unanim de critică drept unul dintre cei mai înzestrați muzicieni, atât în calitate de dirijor, cât și de violonist – căci cântă la o vioară legendară, StradivariusMaxim Vengerov este o prezență constantă pe scenele de pe toate meridianele globului, iar violoncelistul Gautier Capuçon este aclamat la nivel internațional pentru muzicalitatea sa expresivă, virtuozitatea exuberantă și sonoritatea deosebită a violoncelului său, marca Matteo Goffriller, din 1701.

Copyright: INP – cIMeC 2019