Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Sonate pianistice beethoveniene la Ateneul Român
(Grigore Constantinescu – 24 octombrie 2016)


Cu Recitalul Beethoven, pianistul portughez de origine română, Constantin Sandu, a întreprins în această toamnă un nou turneu în România – Tg. Jiu, Brașov, Sinaia (salonul de Muzică al Palatului Peleș), fiind serile trecute oaspetele Filarmonicii bucureștene în Sala Mare a Ateneului Român.

Absolvent și Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, Profesor de pian la Școala Superioară de Muzică și de Arte din Porto, Constantin Sandu și-a consolidat lansarea în cariera europeană prin participarea cu succes la competiții interpretative, răsplătite generos cu distincții importante la concursurile internaționale de la „Senigallia”, „Viotti-Valsesia”, „Paloma”, „O’Shea”, „Epinal”, ,„Maria Canals”.

În România a fost adesea invitat, ca solist concertist, de numeroase Filarmonici. Recitalul la care am asistat este însă prima formulă solistică de acest gen, solicitată de organizatorii stagiunilor noastre muzicale instrumentale și camerale. Afișul Filarmonicii bucureștene a atras sâmbătă seara un numeros public, mai ales din rândul a mulți tineri melomani și muzicieni interesați de literatura pianistică. Este adevărat că atractivitatea primează, deoarece programul propunea trei opusuri celebre, alese dintre sonatele beethoveniene: „Patetica”, „Sonata lunii” și „Appassionata”. Viziune interpretativă și cultură stilistică, velocitate, personalitate în dramaturgia muzicală, iată ce a demonstrat pianistul Constantin Sandu în versiunile celor trei capodopere pianistice care au impresionat publicul, marcate de succesului meritat. Dacă am urmări o caracterizare a performanțelor recitalului, să subliniem succesiunile teatrale ale momentelor contrastante din „Patetica”, înclinarea spre lirismul romantic în imaginea poetică a „Sonatei Lunii” și, în ascensiune, spre culminație, tulburătorul simfonism al frământărilor care fac din tumultul „Appassionatei” o exaltantă confruntare cu Destinul.

De mai multă vreme recitalurile pianistice au fost destul de rare în stagiunile noastre. Datorită lui Constantin Sandu, lumina ideală răspândită de muzica Titanului a adus acum iubitorilor muzicii clasice copleșitoarea satisfacție spirituală oricând binevenită în sufletul nostru.

Copyright: cIMeC 2016