Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Viitorul noii stagiuni a Operei Naționale
(Grigore Constantinescu – 16 octombrie 2016)


Am asistat cu mulțumire la momentul inaugural de vineri seara, urmărind cum se răspândește lumina unui eveniment capabil să aducă artiștilor și publicului satisfacții maxime.

Lăsând în urmă trecutul, pe care ne și dorim să-l ștergem din memorie, teatrul, luminat feeric, i-a primit cu generozitate pe iubitorii artei lirice și coregrafice, interpreți și melomani. Ideea „Galelor Extraordinare”, pentru deschiderea de stagiune, aparține managerului-director general interimar Beatrice Rancea, ținta fiind altitudinea și calitatea producției muzical-artistice, pentru care au fost cooptate colaborări cu nume de seamă, aparținând lumii lirice: soprana Nino Machaidze (Georgia), mezzo-sopranele Ildiko Kolmoși (Ungaria), Liliana Mattei Ciucă, tenorii Vladimir Galouzine (Rusia), Alexandru Badea (Austria), baritonul Ambrogio Maestri (Italia).

Pentru asigurarea calității reprezentației scenice concertante, Orchestra, împreună cu Corul Operei Naționale București și Corul de Copii au fost pregătite și conduse cu abilitate, eficiență și stăpânire a stilului de dirijorul italian Marcello Mottadelli, regia și conceptul de desfășurare a momentelor solistice au aparținut lui Renato Zanella (Italia), realizare la care a fost cooptată, pentru scenografie, plasticiana Doina Levintza.

Organizatorii spectacolului au selectat dintre soliștii ONB pe Silvia Sorina Munteanu, Oana Andra, Irina Iordăchescu, Iulia Isaev, Iordache Basalic, Liviu Indricău.

Definind astfel participările la „Gala Extraordinară” de Operă, se înțelege că în ansamblul său am beneficiat de condițiile unei reprezentații menite a ne aduce satisfacții, oricât de exigente ar fi fost aprecierile privind performanțele interpretative, precum și repertoriul de succes, în majoritate romantic și verist italian.

Dacă succintele conotații critice nu se întregesc cu mai multe detalii, este totuși suficient pentru a-i convinge pe cititorii noștri că, deși „cu o floare nu se face primăvară”, Gala inaugurală a viitoarei stagiuni are promisiuni dintre cele mai semnificative, atrăgând din nou, fără tăgadă, publicul care a admirat, de-a lungul anilor, arta lirică și producțiile primului teatru muzical al României.

Copyright: cIMeC 2016