Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Rugăciunile Angelei Gheorghiu
(Grigore Constantinescu – 7 decembrie 2015)


Sărbătorile de iarnă au început anul acesta cu o faptă creștinească: Concertul caritabil extraordinar al sopranei Angela Gheorghiu la Ateneul Român, ofrandă adusă momentelor de suferință ale tinerilor jertfiți focului la Clubul „Colectiv”. Gândul și fapta s-au reunit în dorința marii artiste de a aduce în jurul său iubitorii de frumos, pe cei care o admiră, pentru ca, împreună, să dăruiască acest mesaj de bine și consolare. Pe traseul drumurilor carierei sale artistice s-a aprins această candelă a rugăciunii mântuitoare.

Cei care au venit să participe la împlinirea aceste idei de lumină au receptat acest mesaj, departe de orice altă semnificație a evenimentului. Așa cum a mărturisit, aflându-se pe scena de concert și adresându-se ascultătorilor, marea artistă a ales un anume repertoriu, cu semnificație simbolică. De la „Ave Maria” la cântece religioase ortodoxe românești – „Priveghiați și vă rugați”, „Iubite-voi, Doamne!” – culminând cu Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”, vocea ei s-a înălțat spre Divinitate cu acea puritate și expresie ce i-au fost dăruite, împlinind harul vocii sale. Chiar și muzica ariilor de operă alese din capodoperele lui Puccini, „Vissi d’arte”, „O mio Babbino caro” nu au părăsit acest făgaș tematic în care perfecțiunea i-a poleit cântul.

Împreună cu Angela Gheorghiu s-au rugat pentru cei jertfiți, Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu”, sub gestul inspirat al dirijorului Tiberiu Soare, maestru de cor Iosif Ion Prunner. Iubirea, a fost semnul întregitor al tuturor sufletelor chemate de marea artistă sub cupola Ateneului Român (răspândind pretutindeni în țară, prin transmisia televizată în direct de Realitatea TV, a concertului caritabil) să cânte Imnul României.

Nobilă, creștinească și înălțătoare misiune, împlinită astfel de un artist al țării noastre și al lumii, închinare în fața tragicelor destine.

Copyright: cIMeC 2015