Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Deschidere de stagiune la Formațiile Muzicale Radio
(Grigore Constantinescu – 12 octombrie 2013)
Luna octombrie oferă melomanilor momentul deschiderii stagiunii, eveniment capabil a atrage interesul multor iubitori ai muzicii live.

Formațiile Muzicale ale Radiodifuziunii au intrat astfel miercuri, săptămâna trecută, în actualitatea vieții culturale bucureștene, primul moment inaugural revenind Orchestrei de cameră. Liviu Prunaru, ascultat de curând și în „Duelul viorilor”, cu o săptămână mai înainte, a apărut acum în fața publicului în dubla ipostază de solist și dirijor, propunând un posibil proiect de carieră în ascensiune, ce se aliniază mai multor personalități din ultimele decenii, de la Rudolf Barshai la Gidon Kremer, Vladimir Spivacov sau, recent, Vadim Repin. Aplaudat pentru solourile violonistice din poemul O viață de erou de Richard Strauss, în programul susținut de Concertgebow Amsterdam, Liviu Prunaru a ales acum primul Concert pentru vioară, în la minor de Mendelssohn și, împreună cu formația de coarde a Orchestrei de cameră, două titluri mai puțin cunoscute, Suita Capriol de Warlok și Amintiri din Florența, formulă amplificată a Sextetului de Ceaikovski. Un succes incontestabil pentru debutul stagiunii, o demonstrație de măiestrie interpretativă care deschide un drum de perspectivă carierei sale, pentru Liviu Prunaru.

Cu muzica de scenă semnată de Grieg la piesa Peer Gynt de Ibsen, dirijorul Tiberiu Soare a condus vineri deschiderea stagiunii Orchestrei Naționale Radio; invitate solistele Veronica Anușca (înlocuitoare a Simonidei Luțescu în seara concertului) și Antonela Bârnat. Colaborarea cu maestrul recitator Victor Rebengiuc, în rolul lui Peer Gynt, și Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, a întregit spectaculos evenimentul propus de Tiberiu Soare. În completarea programului, violonistul Lorenzo Gatto aducea, în prima secțiune a manifestării, tot o pagină romantică, Concertul nr.1 de Max Bruch, care este întotdeauna o muzică primită cu plăcere de public, chiar dacă interpretarea nu atinge performanța.

Poate merită să subliniem că de acest dublu început de stagiune au beneficiat, prin transmisiile radiofonice în direct, și melomanii din întreaga țară? Este, desigur, un privilegiu al ascultătorilor de pretutindeni.
Copyright: cIMeC 2013