![]() |
Cronica muzicală on-line |
Magdalena Bălan, Curs de dans istoric
(Grigore Constantinescu – 19 februarie 2013)
Vorbim despre un nume care apare acum prima oară pe o carte: profesor Magdalena Bălan. Descinzând dintr-o familie de profesori, artista și-a împlinit destinul respecându-și vocația de slujitor al dansului. Pregătirea profesională condusă de marea artistă Floria Capsali s-a continuat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Devine la rându-i profesor la Liceul de coregrafie, instruind generații de tinere talente în disciplina de dans istoric și dans clasic și devenind apoi cadru didactic la UNATC pentru aceleași specializări teoretico-aplicative.
Renumele doamnei Magdalena Bălan a trecut hotarele românești, ajungând o autoritate a acestor specializări la Budapesta și Sofia. Firește, mai putem vorbi și despre realizări artistice în varii spectacole coregrafice și de film. Iată pe scurt biografia semnatarei volumului Curs de dans istoric (Ed. Muzicală 2012), unic în literatura românească de profil. Lectura unui laic în arta dansului ne dezvăluie de fapt o lume.
Ce privim în spectacolul de balet? Greu de răspuns, totul pare izvorât din talentul interpretului și fantezia coregrafului, cine poate bănui strictețea regulilor care ordonează fiecare mișcare ce se definește prin ce numim „pas”? Muzica, sora dansului, poate călăuzi execuția în expresie, pulsație ritmică, dar cum se realizează dansul propriu-zis, iată o știință care nu se transmite mimetic, de la om la om, de-a lungul anilor. Aflați din această carte elementele tehnice ale dansului istoric, Formele de chassé, Reverencée-ul de-a lungul secolelor, istoria dansului începând din antichitate, cu repere geografico-etnice deosebite pe meridianele lumii. Mai aproape de noi, de la Evul mediu până la romantici, titulaturi specifice deosebesc fiecare grupare de mișcări. Doar citindu-le și începi a visa la ceea ce se poate face prin pasul de dans, unde, cât și cum. Înainte de a deschide volumul, nu știam ce înseamnă dans istoric. Acum, dacă aș urmări suitele din actul al treilea al Lacului lebedelor, aș căuta explicațiile scrise de Magdalena Bălan în cartea sa, cum un om de știință al artelor frumoase mi-ar explica mersul penelului în combinațiile de contururi și culori ale picturii. Mai mult, fiecare lector, nu vorbesc de interpreții-balerini, descoperă mirificul imaginii în dinamica ritmico-muzicală a dansului închipuind, când ascultă muzica, propriile sale coregrafii. Cărțile de știință devin, în cuprinsul artelor, școli de creație. Dansul istoric al profesoarei Magdalena Bălan este un model de excurs teoretic, dăruit moștenitorilor, cei ce îi urmează vocația urcând pe scena de balet, pentru a continua superba istorie a unei arte. |