Elena Maria Șorban Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, Suceava, 2012
Concerte de folclor și muzică lăutărească

(Elena Maria Șorban, muzicolog – 18 iunie 2012)
Stupinigi (vedere aeriană) Toate generațiile în cântec și dans! Acesta este rezultatul evident al perpetuării constante a tradițiilor artistice – așa cum a apărut în spectacolul din 3 iunie, duminica însorită a Rusaliilor, în comuna Ciprian Porumbescu, organizat de Centrul Cultural Bucovina.

„C-așa m-o-nvățat tătuca: să cresc de copil cu munca” – spun versurile unui cântec. Iar cântecul și dansul sunt, și ele, o vrednică muncă pe care bucovinenii, iată, au grijă ca generațiile tinere să o deprindă de timpuriu. A da numele artiștilor nu se poate, fiindcă au fost zeci de participanți – și nici nu se cuvine, fiindcă starea folclorului este cea de anonimă noblețe și cea de însuflețită colectivitate.

imagini din Festival
imagini din Festival
imagini din Festival
imagini din Festival
imagini din Festival
imagini din Festival

Dar când cineva vine din domeniul muzicii culte în cel al folclorului, se cuvine pomenit – adică, numit. Violonistul Sherban Lupu (University of Illinois) a venit aici să asimileze. Pentru că și la nivel de artist de talie mondială, întoarcerea la izvoare este plină de învățăminte. Nu numai atitudinale, ci chiar practice, tehnice. Scordaturile aplicate pentru sporirea virtuozității dansurilor populare, jocul pe hangul orchestrei au adus culori inedite pentru repertoriul abordat – alături de orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijată de Viorel Leanca. Iar Balada (pe care o ascultasem cu două seri înainte, în recitalul de la Universitatea „Ștefan cel Mare”) a sunat acum altfel de frumoasă, cu acompaniamentul de sunete-perle ale țambalului și cu firul melodic uneori subliniat la mai multe viori...

Ceea ce a oferit acum Sherban Lupu este un capitol esențial dintr-o valoroasă lecție. Violonistul stabilit în America vine și cercetează susținut arta muzicală populară a obârșiilor sale. În urmă cu doi ani, acest scop a fost urmărit în cadrul organizatoric al unei burse Fulbright Senior și s-a concretizat prin cercetări asupra folclorului din Maramureș și asupra repertoriului lăutarului Alexandru Țitrus, finalizându-se prin concerte, înregistrări, publicații. Cum să te adapi de la sursă, cum să asimilezi ceea ce ți se oferă astfel – aceasta este lecția pilduitoare a maestrului Sherban Lupu.

Publicul a primit în suflet flăcăra vie a muzicii și s-a simțit bine în spectacolul-maraton de aproximativ opt ore, realizat în aer liber, în curtea Muzeului Memorial Ciprian Porumbescu, de formațiile reprezentative din județul Suceava – spectacol a cărui sonorizare a fost discutabilă. Pentru că se cer bine cumpănite motivațiile, rezolvările tehnice și ce anume este important: ca muzica să sune cu decibeli supradimensionați, tare și departe – sau ea să se audă cu naturalețe, pentru cei care au venit să fie de față...

Cele trei zile din ediția a doua a Festivalului European al Artelor la care am participat (1-3 iunie 2012) au arătat că atunci când există dorință de cultură, există și împliniri – fapt care se datorează, în acest caz, muncii conjugate a oamenilor de bine de la Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Primăria comunei Ciprian Porumbescu, Universitatea Ștefan cel Mare, Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu.


* Foto Victor RUSU.
Pentru mărirea unei poze, faceţi CLICK pe poză.
Copyright: cIMeC 2012