Elena Maria Sorban Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc 2010:
Vineri - O zi cu trei secole de muzică

(Elena Maria Șorban, muzicolog – 10 iulie 2010)
Renașterea și zorii Barocului spaniol, respectiv finalul Barocului german au fost programele propuse în a doua zi de Festival – care așadar s-a situat din secolul al XVI-lea până în al XVIII-lea.

Ansamblul maghiar MUSICA PROFANAAnsamblul maghiar Musica Profana are ca suflet pe soprana Judit Andrejszki. Deși îmbolnăvită, din cauza vremii nefavorabile, a știut să redea conținuturile poetice, în manieră lirică sau antrenantă, acompaniindu-se ea însăși, la clavecin sau cu tamburina. I-au fost alături instrumentiști pe măsură, la viola da gamba – Zsolt Szabó, director artistic al formației – , la violone, flaute drepte, percuție. Piesele au fost cântate în suite bine conduse, cu gradații sau contraste convingătoare. Un plus de interes l-au oferit cele în versiune vocală , urmate de variațiuni ornamentale instrumentale, differencias, pe același cântec. La Gamba de Pierre Sandrin, interpretată cu sugestii de vihuela, cu fin acompaniament percutant, a fost de mare efect. Un interludiu improvizat la tobă, cu infinite modalități de atac ale palmelor, a fost extraordinar în sine, însă provenea din altă zonă stilistică, a muzicilor tradiționale exotice... – percuția neavând rol proeminent în muzica europeană veche.

Este de presupus că interpreții sunt conștienți de compromisurile regretabile făcute de vioara modernă și, mai ales, de prezența orgii electronice (chiar mascată cu drapaje), la care ar fi fost preferabil să se renunțe...

Orchestra Barocă a Festivalului, constituită din inițiativa consilierului artistic dr. Ignac Filip și sub conducerea violonistei Ulrike Titze, din Germania, a debutat la această ediție. Un ansamblu de elită, care desigur va aduce confirmări și pe plan internațional. Membrii săi sunt practicanți ai instrumentelor istorice, cu activitate intensă în ansambluri camerale consacrate, precum Quartetto Brassovia, Codex, La Follia, Collegio Stravagante, Fonte di Gioia, dar și instrumentiști (germani sau autohtoni) cu activitate în orchestre germane. Programul de inaugurare al formației a arătat aspecte stilistice care depășesc Barocul muzical propriu-zis – anume, Sturm und Drang, la Veracini sau stilul galant și stilul sensibil, la J. S. Bach.

Un Concert în Sol major de Johann David Heinichen, având soliști două flaute drepte, două oboaie, vioară, a înfățișat o surprinzătoare varietate componistică a unui predecesor bachian, școlit la italici și activ la Drezda, dar și calitățile suflătorilor Ignác Filip, Eva Málnási, Sándor Gáti, Maria Petrescu și ale violonistului Mihai Ghiga.

Concertul brandenburgic nr.4, în Sol major, de Bach – soli: Ulrike Titze la vioară, Ignác Filip, Eva Málnási la flaute drepte – a avut o realizare în care meticulozitatea și articulațiile ample au fost deopotrivă de evidente, pe toate planurile sonore.


Peste 400 de auditori au umplut biserica Sf. Augustin, edificiu amplu, recent inaugurat – în condițiile în care, la castelul din Lăzarea, se desfășura, concomitent, un alt concert al Festivalului. O dovadă convingătoare a viabilității muzicii vechi!

Zsolt Szabó
Zsolt Szabó
(la viola da gamba)


* Autorul fotografiilor: Gyula Adam (pentru mărirea unei poze, daţi CLICK pe poză).
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2010