Elena Maria Sorban Cronica muzicală on–line     HOMEFESTIVALUL TUDOR JARDA 2018 – un concert de suflet
(Elena Maria Șorban, muzicolog – 19 decembrie 2018)


Tudor Jarda
Tudor Jarda
Nu cred să existe vreun cor profesionist sau de amatori din România care să nu fi cântat piese din creația lui Tudor Jarda! Îndeosebi prelucrările de colinde, corurile pe versuri de Lucian Blaga, Suitele corale – cea năsăudeană și cele bihorene – se bucură de mare apreciere. Format inițial ca instrumentist-trompetist, Jarda a devenit dirijor, compozitor, folclorist, animator cultural și unul dintre cei mai apreciați profesori universitari.

Asociația Trompetiștilor din România, înființată și condusă de profesorul Viorel Mureșan, cu sediul la Cluj, a ajuns să organizeze acum, a șaptea ediție a Festivalului „Tudor Jarda”. Este vizibilă preocuparea de a diversifica, de la o ediție la alta, perspectiva asupra compozitorului. În anul acesta, în prim-plan s-a aflat creația corală.

La concertul care a avut loc la Academia de Muzică „Gh. Dima”, am audiat două formații clujene de amatori și Corul de Cameră Cappella Transylvanica.

Programele susținute de corurile mixte „Bucuria Seniorilor” de la Centrul de Zi nr.1 pentru Vârstnici, dirijor prof. Viorel Mureșan, respectiv, de Corala Universitarilor Clujeni, dirijată de prof. Doina Miclea, au constat din piese de popularitate de diferiți compozitori, cântate cu însuflețire, alternate cu poezii recitate și discursuri omagiale. Alăturarea celor două formații a arătat avantajul semnificativ pe care îl aduce acompaniamentul pianistic pentru menținerea intonației juste a coriștilor.

Genul de lied din creația lui Jarda a fost reprezentat prin vocea nobilă a tenorului Alexandru Mânzat, acompaniat de Andrei Mânzat.

Corul de Cameră Cappella Transylvanica, condus de dirijorul Cornel Groza – promovând capodopere din creația corală românească – Augustin Bena („Țigăneasca”), Emil Simon („Tatăl nostru”), Constantin Rîpă („Lioara”), Tudor Jarda („Nunta țărănească”) ș. a. – rămâne un etalon al culturii noastre muzicale.

O manifestare exemplară prin implicarea fiecărui participant, dedicat moștenirii artistice a lui Tudor Jarda – considerat pe bună dreptate „Ion Creangă” al muzicii!

Copyright: cIMeC 2018