Elena Maria Sorban Cronica muzicală on-line     HOME


Sacre du printemps – Baletul Operei Maghiare Cluj
Festivalul de Dans Contemporan STEPS, ediția a doua, Cluj-Napoca, 20 mai – 21 iunie 2015

(Elena Maria Șorban, muzicolog – 22 iunie 2015)


Un spectacol luminos – este impresia dominantă oferită de Baletul Operei Maghiare clujene, la finalul Festivalului STEPS, cu „Ritualul primăverii” de Stravinski. Bucuria a fost deplină datorită muzicii de calitate susținute de Orchestra Operei Maghiare, sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó. În raport cu celelalte spectacole din Festival, acompaniate de pe înregistrări sau cu muzică live denaturată de sonorizare, acest final a oferit o binevenită confirmare a adevărului că baletul, ca gen, este complet numai prin asociere cu muzica vie.

Aura muzicală se datorează acurateței tehnice a instrumentelor sub gestica limpede a dirijorului. După un veac de la premieră (1913), Sacre de Stravinski răsună mai degrabă folcloric decât modern... Versiunea de la Opera Maghiară are un lirism intens, din care deznodământul dramatic crește cu atât mai puternic.

Coregrafia și regia de Melinda Jakab manifestă câteva însușiri specifice – datorate încadrării armonioase în scenografia realizată de Adél Zsigmond (costume) și Attila Venczel (decoruri). Verde, verticalitate și vertij sunt cuvintele-cheie ale acestei versiuni. În neutralitatea coloristică a costumelor, verdele este purtător de mesaj, alături de podoabele capilare cu sugestii vegetale. Roțile verticale (două cercuri suprapuse ale dansatorilor din ansamblu) și cercul înalt, format de cuplul soliștilor, sunt sugestii puternice – în consens cu „cercurile mistice” afirmate de partitura originară. Măștile de la ceafa personajelor se acordă cu sonorități de scherzo muzical. Vertijul se sfârșește în sugestii de foc. Ritualicul include simbolicul.

Un spectacol în care Melinda Jakab este consecventă cu sine, prin abordarea temelor mitologic-ancestrale într-un mod personal. Bravo pentru Baletul Operei Maghiare clujene – răsplătit cu generoase ovații ale publicului!

Festivalul STEPS a adus clujenilor artiști inovatori din lumea largă – Portugalia, Franța, China, Grecia – și a pus în valoare resursele a două dintre cele mai bune spectacole coregrafice din țară – de la Sibiu și cel referat aici. Bravo – și mai departe!...

Regizor-coregraf: Melinda Jakab, dirijor: Zsolt Jankó, în distribuție: Viorica Bogoi, Alin Râpă, Robert Kálmán, Gabriela P. Rusu, Liliana Maja, Ansamblul de Balet și Orchestra Operei Maghiare Cluj, scenografia: Attila Venczel, costume: Adél Zsigmond, regia tehnică: Erzsébet Gálffy.

Copyright: cIMeC 2015