Cronica muzicală on-line | ||
DANS PE RECVIEM ȘI PE CÂNTEC DE LEAGĂN
Festivalul de Dans Contemporan STEPS, ediția a doua, Cluj-Napoca, 20 mai – 21 iunie 2015 (Elena Maria Șorban, muzicolog – 11 iunie 2015)
MOZART STEPS este denumirea spectacolului de Gigi Căciuleanu, realizat cu „dansActorii” – după cum îi numește, foarte sugestiv, el însuși – de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.
O coloană sonoră cover, cu fragmente de Mozart, adaptate și mixate cu prelucrări de muzică tradițională egipteană, într-o redare intens dramatizată, agresivă chiar. Autorul celor două albume utilizate, Mozart in Egypt este francezul Hughes de Courson (despre care aflăm de pe internet că a mai realizat și combinații Vivaldi – muzică irlandeză, Bach – muzică africană). Fragmente din cele două Simfonii mozartiene în sol minor, Miserere și Recviemul, personajul Regina Nopții, fragmente din opera „Răpirea din serai” sunt pretexte pentru un scenariu care îmbină abstractul și tragicul. M-am regăsit în imaginea oamenilor legați cu câte o „piatră de moară” – feți sau țeluri pe care le zvârli înaintea ta și care te trag după ele… Ce este agresiv în muzica propusă? Volumul, percuția, intensitatea tragică, parcă de țipăt. Ce este dureros în imaginile coregrafice? Albul neputinței. Un alb strigător la cer, care se întruchipează la deznodământ într-o personificare hristică ignorată de mulțime… MOZART STEPS – un spectacol plin de idei coregrafice și de sugestii filosofice, pe care – copleșit de atâta inventivitate – dorești să îl revezi pentru a-i percepe noi sensuri. COREGRAFIE, SCENOGRAFIE ȘI LIGHTING DESIGN: Gigi Căciuleanu; ASISTENT COREGRAFIE: Adriana Bârză; ASISTENT SCENOGRAFIE: Alin Gavrilă; DISTRIBUȚIA: Veronica Arizancu, Florin Coșuleț, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacșu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Vlad Robaș, Marius Turdeanu, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; Ema Vețean; STUDENȚII: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Popa, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristian Timbuș, Maria Tomoiagă, Alexandra Șerban. |