Elena Maria Sorban Cronica muzicală on-line     HOME
DANS PE LÂNGĂ ȘI ÎN APĂ – CORRER O FADO
Festivalul de Dans Contemporan STEPS, ediția a doua, Cluj-Napoca, 20 mai – 21 iunie 2015

(Elena Maria Șorban, muzicolog – 9 iunie 2015)
„O călătorie incredibilă prin arta și istoria Portugaliei” promite programul de sală. Întrebare: sunt arta și istoria Portugaliei reductibile la fado?!?

Fado este un gen muzical specific – cântecul urban portughez, din secolul al XIX-lea încoace. Oare de ce ni se spune doar cine dansează, dar NU și CINE CÂNTĂ pe înregistrare? Sau cine este virtuozul de guitarra Portuguesa?...

Al doilea spectacol al companiei de dans QUORUM, în coregrafia și regia lui Daniel Cardoso a fost un spectacol de divertisment, decorativ și dinamic, cu o scenografie armonioasă (corpuri geometrice umplute cu apă – Daniel Cardoso și Hudo F. Matos), lighting design pastelat, expresiv (Paulo Correia) – și mare priză la public (sala arhiplină a Operei Maghiare clujene).

Correr o fado
nu este un spectacol de idei. Ceea ce nu este un defect – decât din perspectiva celor ce văzuserăm „Lacul lebedelor” cu același realizatori, în același festival, cu două seri mai înainte.

Correr o fado
are o componentă coregrafică destul de convențională. Rotația și variantele sale: rotarea trunchiului, a capului, a mâinilor, a picioarelor, a perechilor, până și „roata țiganului” – dar mișcarea nu „curge” (așa cum declară titlul), ci mai degrabă se învârte pe loc. O altă problemă de principiu: fado este un gen muzical de tip cvasi-improvizatoric, iar în această coregrafie totul este studiat, pus la punct… Nu am regăsit nici figura legendară a vreunui corredor

Arabescuri de trupuri, de cupluri – cu: Daniel Cardoso, Elson Ferreira, Ester Gonçalves, Filipe Narciso, Inês Godinho, Kim Potthoff, Mathilde Gilhet.

Finalul sparge tiparele și spală păcatele de plictis din ora anterioară. Dansul pătrunde în apă. Jerbele de picuri urcă în aer și jertfele erotizante primesc aura de iubire. Finis coronat opus: și totuși, curge!
Copyright: cIMeC 2015