Elena Maria Șorban Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul Mozart 2013 (3)
TRIADA FINALĂ

(Elena Maria Șorban, muzicolog – 20 decembrie 2013)
O seară întreagă a Festivalului a fost dedicată... muzicologiei! Un simpozion generos, în care cei șase referenți, apoi publicul, s-au întins fără nici urmă de oboseală asupra a patru ore de comunicări. Până la cuprinderea și publicarea lor într-un volum, voi rezuma câteva idei dezbătute cu acest prilej. Arta scenică mozartiană a constituit miezul temelor propuse. Regizoarea Anca Mihuț a examinat funcțiile măștilor și travestiurilor în operele mozartiene; masteranda Ioana Sârzea a prezentat o viziune interesantă asupra operei „Nunta lui Figaro”, văzută din perspectiva emancipării feminine; masteranda Cristina Pascu ne-a purtat de la Don Giovanni la „secretul” său, adică la opera bufă de Cornel Țăranu „Secretul lui Don Giovanni” (1969). Comunicarea susținută de muzicologul Ecaterina Banciu a pledat și a convins: opera mozartiană La Clemenza di Tito este o capodoperă, în pofida lipsei sale de popularitate și a unor opinii critice. Tema care ar putea fi numită „Mozart și moartea” a fost abordată, prin coincidență, din perspective complementare: subsemnata am examinat-o în creația de mise, raportată la evenimentele vieții de familie, iar colegul Oleg Garaz a prezentat elemente de marș funebru și cântec de leagăn (cu funcție de evocare) în două dintre Sonatele pentru pian, care pot fi descifrate ca atare prin relaționarea lor cu moartea mamei compozitorului. Simpozionul a fost moderat, cu substanțiale contribuții adăugate la fiecare temă, de Prof.univ. Dr. Gabriel Banciu, iar Prof.univ. Dr. Pavel Pușcaș a punctat critic și pertinent, cele prezentate. Prof. univ. dr. Adriana Bera, președinta Societății Române Mozart, a concluzionat asupra inepuizabilelor resurse pe care le oferă muzicologiei, tematica mozartiană. Numeroși studenți, dar și persoane din rândurile melomanilor avizați s-au delectat pe parcursul acestei seri nu mai puțin pasionante decât cele muzicale propriu-zise.

Cvartetul Arcadia a oferit un recital de mare ținută, pornind chiar de la selecția repertoriului: Ignaz Pleyel (1757-1831), contemporanul lui Mozart, mai deloc cântat pe la noi: Cvartetul op. 3 nr. 2, în sol minor, Joseph Haydn, Cvartetul op. 50, nr. 6, în Mi bemol major, Wolfgang Amadeus Mozart, Cvartetul în re minor, KV 421. Pleyel – un autor care leagă „stilul sensibil” cu romantismul timpuriu, cu caractere de marș funebru și dans redate cu claritate de interpreți. În Cvartetul mozartian, articulațiile temei din ultima mișcare au fost neobșnuite, pe cvadraturi morfo-sintactice, conferind frazei inițiale un avânt aparte. Foarte convingătoare a fost și dramaturgia aparte a bisului: partea a IV-a din Cvartetul op. 20 nr. 2, pornind fuga aidoma unui dans de spiriduși, tiptil, și ajungând la o explozie de energie tonică. Concertul Cvartetului Arcadia a fost realizat în claborare cu Association Cultura Viva Sighișoara din Berna, Elveția, care, cu acest prilej, a anunțat debutul membrilor formației în calitate de susținători de cursuri de măiestrie, în august 2014.

Finalul Festivalului, în simfonicul Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” a fost de virtuozitate și bună dispoziție. Pianistul Viniciu Moroianu a oferit o versiune briliantă a Concertului în Si bemol major, KV 595. După cum ni s-a adus la cunoștință, cadențele au fost compoziții adăugate de Dinu Lipatti, la originalele mozartiene. Am apreciat îndeosebi bogăția coloristică a rondoului final, în care interpretul a redat cu o largă paletă expresivă refrenul pur solistic – pe rând, ludic, exuberant, cu umbre de tristețe și inocență. Dirijorul-oaspete Ladislau Horváth a condus orchestra cu vervă, sugerându-mi prin atitudinea sa (la prima piesă, Simfonia în La major, KV 134, îmbinând cântatul la vioară cu dirijatul) propunerea de a-l revedea într-un program extins în timp, dar menținând spațiul mirific al muzicii vieneze, pe o posibilă traiectorie Mozart – Schubert – Johann Strauss.

Săptămâna Festivalului Mozart, între 6 și 13 decembrie, a fost întregită prin cursuri de măiestrie a interpretării vocale, susținute de Liliana Bizineche (Lisabona) și Elisabeth Cornelius-Lund (Salzburg). Pianistul Peter Nelson (Trossingen), care, de asemenea, a fost în juriul concursului Mozart, a ținut o zi de cursuri pentru muzică de cameră și acompaniament de lied. În total au fost în jur de treizeci de cursanți activi la toți cei trei profesori, la care se adaugă auditorii din public. Flautistul japonez Seiya Ueno și oboistul coreean Ye Chang Jung au ținut o zi întreagă de cursuri la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță”, unde au participat elevi și de la Școala de Muzică „Augustin Bena„, precum și studenți.

În ansamblul său, ediția 2013 a Festivalului Mozart a fost, în raport cu trecutul său de 23 de ani, o ediție a tinereții!
Copyright: cIMeC 2013