Elena Maria Șorban Cronica muzicală on-line     HOME
CLASICIZAREA ROMANTICULUI ȘI A AVANGARDEI
(Elena Maria Șorban, muzicolog – 20 noiembrie 2013)
compozitorul Fred Popovici
Compozitorul
Fred Popovici


Filarmonica „Transilvania” – un concert de abonament al stagiunii, sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl. Prima piesă audiată, „Introducere în anatomia sunetului” de Fred Popovici, continuă preocupările autorului pe această temă. O piesă care poate deveni clasică pentru avangarda românească, în care, de fapt, simt organicitatea sunetului, care crește și descrește, este viu – în orchestră și în difuzoare.Violonistul Vlad Maistorovici
Violonistul
Vlad Maistorovici
Tânărul violinist Vlad Maistorovici (n. 1985) s-a aflat prima oară pe această scenă, după ce a cucerit Europa, SUA și Brazilia, nu numai în calitate de instrumentist, ci și de compozitor. Concertul în sol minor (1868) de Bruch răsună sub arcușul său altfel decât cu alți soliști: sunetul este limpede, lirismul nobil, controlat, lipsit de sentimentalisme. Integrarea în orchestră – luminoasă. Cantilena mișcării lente îmi sugerează, în mod unic, stilul de romanță beethoveniană, iar finalul energic este plasat de solist tot sub semnul echilibrului clasic. La bis, Sonata a cincea pentru vioară solo, „Aurora”, de Ysaÿe oferă un parcurs expresiv de amploare deosebită, de la sunetele de acompaniament cvasi-lautistic la erupția finală de virtuozitate. În ansamblu, atitudinea degajată, de tip clasic, a lui Vlad Maistorovici lasă să se întrevadă un parcurs spectaculos al viitorului său.

Dirijorul Gottfried Rabl
Dirijorul
Gottfried RablSimfonia a V-a de Sibelius, scrisă la vârsta de 50 de ani a compozitorului romantic târziu, cizelată pe tot parcursul desfășurării Primului Război Mondial... Cantilene ample, elemente de scherzo și dans – până la culminația tragică a finalului. Analiștii aduc în discuție un concept nou legat de această lucrare – acela de „formă rotațională”. Dirijorul Gottfried Rabl construiește – cu autoritatea unui muzician deplin stăpân al partiturii și al spiritului ei – alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii clujene, un discurs cu o dramaturgie ascendentă, deplin convingătoare.
Copyright: cIMeC 2013