Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Cristiana Mihart, o artistă la porțile succesului
(Daniela Caraman Fotea, 10 aprilie 2007)
După o destul de lungă perioadă în care pianistica națională a dus lipsă de apariții spectaculoase – tinere, acum, iată, avem a alege dintr-o ofertă generoasă, acoperind două generații de artiști, cu promisiuni, confirmări, recunoașteri internaționale. E mare lista și nu mi-am propus un inventar. Am însă un sentiment reconfortant: știu că pot nominaliza în varii sensuri, de personalitate, repertoriu, stil.

Azi doresc să aduc sub lupă o tînără interpretă a claviaturii, Cristiana Mihart, care mi-a atras de mult atenția. Are puțin peste 18 ani, termină cursurile Liceului de muzică „Dinu Lipatti”. A cîștigat olimpiadele școlare, dar și dificilul concurs Mihail Jora, loc 1 în 2005. Este primul artist român cu premiu la Concursul Internațional „Concertino Praga” 2007, organizat de Uniunea Europeană de Radiodifuziune, prin Societatea Română de Radiodifuziune. Are un pachet de înregistrări la Radio România. A apărut pe scenele noastre de concert, în manifestări de regulă, elitiste; și în Cehia va da recital în 2 castele... Este maniera pe care o cultivă, și i se potrivește. Non multa sed multum. Cu atît mai ademenitor, asemeni repertoriului ales cu acribie, nu pe criterii de etalare exclusivă a virtuozității, deși se poartă, deși tînăra pianistă are înzestrarea tehnică trebuitoare, mlădioasă, asemeni înfățișării ei adolescentine. Alte detalii: perlajul îmi amintește de marea pianistă Timofeeva; ornamentația are retorică și discurs. În Mozart creează momente adînci dar, fără greutate, așa și trebuie. Are distincție, lipsită de euforia epatării, la doar 18 ani.

Interpretarea pe care o dă primei Sonate enesciene este revelatoare; s-a petrecut la final de martie în sala de muzică a Castelului Peleș.

Cariera ei a început și se desfășoară sub semnul spiritualității; ascultînd-o mă gîndesc la cuvintele mozartiene potrivit cărora „muzica adevărată nu are termen de garanție: lucrează cu timpul, nu cu momentul”. Cred că timpul artistic al Cristianei Mihart va oferi momente referențiale. Asemeni nu celor puțini care o însoțesc în generație.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007