Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Rock Filarmonica Oradea
(Daniela Caraman Fotea, 10 aprilie 2007)
Rock Filarmonica Oradea – o formație din vestul țării. Dincolo de localizarea geografică, titlul îi recomandă pe componenți, dar mai ales pe fondatori – Florian Chelu „Madeva” și Romeo Rîmbu, dirijorul academic, drept iubitori de armonie. Cartea de vizită sonoră o confirmă. Coordonata stilistică pleacă de la rock, de fapt folk-rock, genuri abordate în maniera specifică dar și sub dezvoltări simfonice. Conceptele de „rock philarmonism”, premieră în România la data înființării grupului – 1993, „sonetul muzical” – construcție fixă creată în similitudine cu numita formă poetică, relevă preocupări concentrate în zona spirituală. Asemeni creațiilor pe versuri de Eminescu interpretate în engleză, română, germană, sau discurilor de colinde – colenda.

Descoperitorul, cel care i-a promovat, aducîndu-i în prim planul național prin micul ecran, este înzestratul teleast Doru Ionescu. Am urmărit adeseori în emisiunile sale această formație aparte, cu demersuri insolite. Între ele, constantă a fost și aplecarea către animatorul cultural, cărturarul bihorean Iosif Vulcan. Au scris muzică pe versurile acestuia incluse în opera „Cel mire încîntător”. Fundația Rock Filarmonica Oradea a contribuit și la editarea pieselor de teatru aparținînd lui Iosif Vulcan, rămase în manuscrise la biblioteca „Astra” din Sibiu, pînă în 2006. Gest bine venit pentru aniversarea centenarului Iosif Vulcan din acest an. În cotidianul „Crișana” se scria: „Florian Chelu îl sărbătorește pe scriitor într-o manieră ce convertește entuziasmul sincer, patosul admirativ, chiar idealismul eforturilor într-un rezultat care multora le va fi pe plac, pe alții îi va nedumeri, altora le va trezi apetitul critic”.

În ceea ce mă privește, mi-a fost pe plac să identific – ascultînd discul compact cu opera numită mai sus, o lucrare inedită de George Enescu: scrisă în 1904 și trimisă de compozitor de la Paris, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la apariția revistei „Familia”, în onoarea întemeietorului ei, același Iosif Vulcan: lied care poartă titlul „Dedicat lui Iosif Vulcan”. Este imprimat într-o versiune corală și prefațat de cuvinte alese despre ÎNVĂȚĂTURĂ. Simbolic. Învățătura înseamnă cuvînt, ori, nu-i așa? el, cuvîntul este cel care a fost chiar la... început!

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007