Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Cărțile breslei în Festivalul Enescu 2013

Adriana Rogovski – EXTAZUL ROTIRILOR ÎN TREI TIMPI

(Daniela Caraman Fotea, 11 septembrie 2013)
Dacă mai fiecare dintre noi trăim un anume... timp, există personaje aflate sub... trei! Ai valsului de pildă, slujit cu har de generația Strauss.

Asupra fiului – Johann, s-a aplecat distinsa realizatoare de televiziune Adriana Liliana Rogovski, semnând o delectantă monografie, amintind de minuțiozitatea cu care ne oferea emisiuni pe micul ecran. Parcursul vieții și operei lui Johann Strauss-fiul sunt concentrate în capitole cu titluri inedite (Proiectele majore ale unui minor, Ciudățenii de diamant...), în care se oferă o informație de rară precizie și detalii neașteptate: în Statele Unite, compozitorul – dirijor a avut sub baghetă la un mega-concert, 20.000 de coriști și 2000 de instrumentiști!, jurnaliști americani au identificat în Jubilee Waltz 16 măsuri citate..., între 1874 și 1900, opereta Liliacul a fost reprezentată de 11.962 de ori! Și multe altele.

Există în volum, arborele genealogic al familiei Strauss, istoria Concertului de Anul Nou de la Viena, consemnarea edițiilor Festivalului Strauss din România (începând din 2002). Seriozitatea concepției este relevată și prin complexitatea listei lucrărilor strauss-iene (operetele, baletele - multe necunoscute la noi, prezentate cu subiect), a pieselor, pe ani (valsuri, polci, cadriluri, marșuri ș.a.).

Demersul muzicologic îmbracă informația cu profesionalitate și talent, într-un limbaj literar accesibil, impecabil. O ediție de dorit în bibliotecă.
Copyright: cIMeC 2013