Daniela CARAMAN, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Cărțile breslei în Festivalul Enescu 2013

Alex Vasiliu – Richard Oschanitzky: proto-tipul creației fusion, Editura Muzicală
(Daniela Caraman Fotea, 11 septembrie 2013)
Alex Vasiliu, doctor în muzică, afirmă de peste trei decenii preocupări care îi detașează singular personalitatea: realizator de radio (postul național Iași, Trinitas), de televiziune, inițiator și director de festivaluri, semnatar în toate genurile publicistice – autor de cărți, profesor la Universitatea de Artă George Enescu, Iași. Editura Muzicală i-a editat volumul CREAȚIA LUI RICHARD OSCHANITZKY. TRĂSĂTURI STILISTICE, demers științific și beletristic, scria Liviu Dănceanu, „limpezind și clasificând o icoană până acum confuză a componisticii autohtone, model al confluențelor spirituale”.

Nu am citit un compendiu mai bogat în detalii de interes și considerații de esență. Muzicianul special care a fost R. Oschanitzky (pianist, orchestrator, compozitor, maestru în fusion), o merita. Dar numai talentul, pasiunea temerară, respectul lui Alex Vasiliu au reușit performanța de a-l imortaliza prin scris monografic cu rară complexitate (abundentă biografie, preocupări, - film, muzică de scenă, muzică ușoară-lied, etno/free/cameral jazz, coral, opus-uri simfonice ș.a., lista completă a lucrărilor, analize profesionale elaborate cu aleasă competență, ilustrate cu extrase din partituri.)

Alex Vasiliu a semnat o fascinantă lucrare academică. O „risipă de rațiune și răbdare, seriozitate și responsabilitate”. Ar merita și o recunoaștere pe măsură, un premiu Academic.
Copyright: cIMeC 2013