Cronica muzicală on-line     HOME
OPERA ÎN DIRECT sau Costin Popa – mereu acelaşi şi de fiecare dată altul
(Cristina Sârbu, 30 martie 2008)
Pe Costin Popa, colegul meu întru cronică muzicală şi producţii radio l-am... invidiat întotdeauna. Este... peste tot, ştie tot, simte, înţelege şi se bucură de tot, are prospeţimea melomanului pasionat fără de margini şi rigoarea omului de ştiinţă pentru care fiecare virgulă înseamnă ceva. Este întotdeauna informat mai mult decât mine şi are, în comentarii, prospeţimea şi lipsa blazării şi superiorităţii superficiale, nefaste şi ridicole a profesionistului care face, de ani de zile, acelaşi lucru. Am deci toate motivele să îl invidiez. DAR! Odată cu apariţia cărţilor sale – ca şi al suitelor de emisiuni de radio care l-au făcut unul dintre cei mai populari şi mai apreciaţi comentatori de gen – invidia mea (sentiment mic şi meschin dar atât de omenesc) s-a transformat – şi mă bucur că sunt capabilă de această transformare – în admiraţie sinceră.

Costin Popa este, în acelaşi timp meloman şi profesionist iar acest dublu statut îi conferă poziţia de... unicat printre noi, cei care încercăm să scriem despre muzică. Datorită pasiunii sale imense pentru arta sunetelor, în general şi pentru genul liric în special, Costin Popa a reuşit să se apropie de muzică nu numai cu mintea ci şi cu sufletul şi să-şi păstreze, peste timp, copilăreasca şi sincera uimire. Visează poate ani la o întâlnire cu Plácido Domingo, Rolando Villazón sau Anna Netrebko, se pregăteşte apoi serios şi intens pentru un spectacol în cine ştie care parte a lumii, savurează acest spectacol, se bucură de el luni întregi după consumarea evenimentului, apoi mai are şi generozitatea să ne împărtăşească şi nouă, la aceeaşi intensitate, experienţa trăită. Nu lipseşte de la nici un eveniment important din viaţa muzicală românească iar criticile sale sunt pertinente, evidenţiind părţile bune şi semnalând discret dar ferm lipsurile unui concert sau spectacol.

Opinia lui Costin Popa este importantă, dovadă şi argument în anii în care a fost nelipsit din paginile ziarelor şi revistelor şi în care, niciodată nu l-am „prins” cu erori. Şi-a câştigat în timp admiraţia publicului şi stima confraţilor. Eu personal îmi verific adesea părerile comparându-le cu ale lui.

Costin Popa este o voce solistă în corul criticii muzicale româneşti. Daca nu mă credeţi pe cuvânt, citiţi şi cea de-a treia sa carte, OPERA ÎN DIRECT.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2008