Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOMECentenarul Marii Uniri sărbătorit la Iași prin Gala Premiilor Operelor Naționale
(Costin Popa – 16 octombrie 2018)

ONR Iași Evenimentul este deja tradițional și a fost așteptat, datează din 2013, iar geneza lui stă în primul proiect de management cu care regizoarea Beatrice Rancea a câștigat concursul pentru conducerea Operei Naționale Române Iași. Desfășurată anual în teatrele lirice din Iași și București în care Beatrice Rancea este și a fost director general, cu o singură sincopă în 2017 din pricina schimbărilor de la Opera din Capitală, Gala Premiilor Operelor Naționale a revenit în forță la Iași, în 2018, printr-o ediție dedicată Centenarului. Organizarea a aparținut Operei Naționale Române din municipiul de pe malurile Bahluiului și Ministerului Culturii și Identității Naționale, coproducător fiind Televiziunea Română.
Cred că a fost prima manifestare de mare anvergură consacrată aniversării celor 100 de ani, organizată de un teatru liric.


Puțină istorie...

... sau, mai bine zis, puțină statistică merită a fi făcută. În cele patru ediții desfășurate până acum, premierile au mers către 16 spectacole de operă, operetă, musical, dans, pentru adulți sau copii, către 26 de artiști lirici și balerini, consacrați sau debutanți, 8 regizori și coregrafi, 8 scenografi, 4 dirijori. Au fost acordate 44 Premii de Excelență și pentru întreaga activitate, 9 Premii Speciale ale juriului și galelor, 5 Premii pentru management, 3 Mari Premii (regizorul Andrei Șerban, sopranele Nelly Miricioiu și Elena Moșuc), 4 Premii „In memoriam”.

Galele Premiilor Operelor Naționale au reprezentat o oglindă a vieții de operă din România acestor ani, au răsplătit calitatea și valoarea.


Participanți, juriu, premii


În prima decadă a lunii octombrie, strălucitoarea sală a Operei Naționale Române Iași și orașul au îmbrăcat haine sărbătorești, ghirlande de flori au decorat foaierele și auditoriumul, bannere fluturau pe clădiri, automobile Mercedes-Benz (Casa Auto Iași fiind unul dintre partenerii oficiali ai evenimentului), colantate cu sigla galei, străbăteau bulevardele, făclii aruncau reflexe roșietice în parcul din fața teatrului în care tronau statui monumentale aidoma celor la scară redusă ce urmau să fie oferite premiamților, covoare roșii, dădeau un aer festiv ambientului.

Dată fiind înscrierea evenimentului între manifestările consacrate Centenarului, formatul anului 2018 a diferit față de cele anterioare, în sensul că distincțiile au recompensat realizări întinse pe o plajă mai largă de timp, nu numai pe stagiunea anterioară. Au fost premiați performeri aparținători tuturor instituțiilor lirice indigene de rang național, Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Opera Națională Română Timișoara, Opera Națională Română Iași, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, la care s-a adăugat, ca la ultimele ediții, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău.

Juriul a fost compus din prof. univ. dr. dr. HC Grigore Constantinescu (muzicolog), prof. univ. dr. Horia Andreescu (dirijor), dr. Luminița Arvunescu (realizator Radio România), conf. univ. dr. Vivia Săndulescu (critic de balet) și semnatarul acestor rânduri, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor.

Iată și numele artiștilor care au primit Premiile de Excelență, constând dintr-o plachetă și o statuetă cu design inspirat de celebrele trofee decernate la premiile Oscar:
• bas-baritonul CRISTIAN HODREA și mezzosoprana ANDRADA IOANA ROȘU-VAIDA (Opera Națională Română Cluj-Napoca);
• baritonul LUCIAN PETREAN, soprana BIANCA MĂRGEAN, prim-balerinii CRISTINA DIJMARU și OVIDIU MATEI IANCU (Opera Națională București). Biancăi Mărgean i-au mai fost oferite Placheta Radio România Muzical și Premiul Radio România 90;
• soprana BRIGITTA KELE și bas-baritonul SÁNDOR CSABA (Opera Maghiară Cluj-Napoca);
• sopranele ANA MARIA DONOSE și CRISTINA GRIGORAȘ (Opera Națională Română Iași);
• soprana ANASTASIA CUȘNIR și baritonul IURIE GÎSCĂ (Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău);
• soprana LAURA EFTIMIE și tenorul RĂZVAN SĂRARU (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța);
• soprana LĂCRIMIOARA CRISTESCU și tenorul REMUS ALĂZĂROAE (Opera Națională Română Timișoara);
• dirijorul CIPRIAN TEODORAȘCU (Opera Națională București și Opera Națională Română Iași);
• scenografa VIORICA PETROVICI.

Premiile au fost înmânate de manageri, muzicologi, critici, compozitori, dirijori, coregrafi printre care s-au numărat Eugen Doga, Ilarion Ionescu-Galați, Alice Georgescu, Florin Estefan, Sorin Lerescu, Monica Cherecheș ș. a.

vals


vals


Prezentatorii Teodora Antonescu și Cătălin Sava
Prezentatorii Teodora
Antonescu și Cătălin Sava
Horia Andreescu
Dirijorul
Horia Andreescu
Cristian Hodrea, Daniela Vlădescu
Cristian Hodrea,
Daniela Vlădescu
Lucian Petrean, Daniela Vlădescu
Lucian Petrean,
Daniela Vlădescu
Fabio Armiliato
Fabio Armiliato

Eugen Doga, Ciprian Teodorașcu
Eugen Doga,
Ciprian Teodorașcu
Brigitta Kele, Florin Estefan
Brigitta Kele,
Florin Estefan
Patrizia Ciofi, Lucian Petrean
Patrizia Ciofi,
Lucian Petrean
Anastasia Cușnir, Ilarion Ionescu-Galați
Anastasia Cușnir,
Ilarion Ionescu-Galați
Ilarion Ionescu-Galați, Bianca Mărgean
Ilarion Ionescu-Galați,
Bianca Mărgean
Dans (baletul Operei ieșene)
Dans
(baletul Operei ieșene)
Patrizia Ciofi
Patrizia Ciofi

Andrada Ioana Roșu-Vaida, Sorin Lerescu
Andrada Ioana Roșu-Vaida,
Sorin Lerescu
Laura Eftimie
Laura Eftimie
Chiara Giudice, Fabio Armiliato
Chiara Giudice,
Fabio Armiliato
Cristina Dijmaru
Cristina Dijmaru

Ovidiu Matei Iancu
Ovidiu Matei Iancu
Patrizia Ciofi, Florin Guzgă
Patrizia Ciofi,
Florin Guzgă
Sandor Csaba
Sandor Csaba
Oltea Șerban Pârău, Răzvan Săraru
Oltea Șerban Pârău,
Răzvan Săraru
Dans
Dans

Ana Maria Donose, Jozsef Horvath
Ana Maria Donose,
Jozsef Horvath

Iurie Gâscă, Jozsef Horvath
Iurie Gâscă,
Jozsef Horvath
Alice Georgescu, Viorica Petrovici
Alice Georgescu,
Viorica Petrovici
Fabio Armiliato
Final cu
Hora Unirii
Final
Final


În cuvinte emoționante, cei distinși au rostit scurte alocuțiuni de mulțumire.

Alcătuirea desfășurătorului galei a purtat marca inconfundabilă „Beatrice Rancea” prin fast, invitați, atmosferă, momente artistice, în prezentarea Teodorei Antonescu și a lui Cătălin Sava.


Soprana Patrizia Ciofi sau lecția de belcanto


Patrizia Ciofi Programul artistic a purtat amprenta evenimentului sărbătorit de întreaga națiune în care partiturile românești au punctat momentele de premiere. Ansamblurile Operei Naționale Române Iași, numesc Orchestra (dirijor invitat, italianul Alessandro Cedrone), Corul (pregătit de Manuel Giugula) și Corpul de balet (coregrafă Amalia Mîndruțiu), au înfățișat publicului „Vals” de Eugen Doga, „Hora staccato” de Grigoraș Dinicu, dansul popular „Ciuleandra”, precum și „Hora Unirii” de Alexandru Flechtenmacher, ultima beneficiind și de un consistent grup solistic format din Maria Miron, Cristina Grigoraș, Diana Bucur, Florentina Onică, Lăcrămioara Hrubaru Roată, Ana Maria Donose, Maria Macsim Nicoară, Nicoleta Maier, Manuela Ipate, Florin Guzgă, Lucian Petrean, Andrei Fermerșanu, Andrei Yvan, Teodor Busnea, Octavian Andrișoae, Victor Zaharia.

Invitați speciali au fost doi artiști italieni, binecunoscuți și cu cariere reputate, soprana Patrizia Ciofi și tenorul Fabio Armiliato. Li s-a alăturat mai tânăra soprană Chiara Giudice, compatrioata lor.

Onorându-și prezența și renumele, Patrizia Ciofi a apărut în nu mai puțin de opt arii și duete, încântând publicul. Cu timbru frumos colorat, artista a început cu evoluții diafane, degajate și pasionale (valsul Julietei din „Romeo și Julieta” de Gounod), în care a excelat prin exprimare plină de sinceritate și elan. Modelările de fraze din partitura franceză și un rafinat diminuendo final din aria Musettei („Boema” de Puccini) au prefațat calități pe deplin demonstrate ulterior în două arii (romanța Mariei „Il faut partir” din „Fiica regimentului” de Donizetti și celebra cavatină a Normei „Casta Diva” din opera belliniană), vârfurile serii, ce au validat o mare cântăreață belcantistă. În prima, au impresionat legato-ul impecabil, inflexiunile de glas, atacurile și vocalizele acute în pianissimo, în cea de-a doua, restituirea frazei lungi belliniene, liniștea interioară la invocarea astrului nopții și mângâierile sonore creatoare de atmosferă.

Poate că, motivate medical, supra-acutele finale din valsul Julietei și din marea arie a Violettei din „Traviata” verdiană nu au fost de cea mai bună factură, după cum lipsa aceleia care urma să încheie duetul „Sì, vendetta” din „Rigoletto” de Verdi a avut, este posibil, aceeași cauză. Nimic însă nu a umbrit o prestație de aleasă calitate stilistică.


Pe afiș, alături de divă...


...tenorul Florin Guzgă a fost atât Rodolfo în duetul „O soave fanciulla” din „Boema”, cât și Alfredo în replicile din culise la aria Violettei, totul tălmăcit cu voce proaspătă și plină de lirism.

La rândul lui, baritonul cu voce năvalnică Lucian Petrean s-a arătat un Rigoletto de expremă energie în amintitul duet cu Gilda.

Tenorul Fabio Armiliato a interpretat cunoscuta „E lucevan le stelle” din „Tosca” de Puccini cu patos și poezie, plin de sentiment în pasaje precum „Oh! dolci baci...” sau „... disciogliea dai veli!”.

Într-o abordare „crossover”, cu aceeași pasiune, artistul a mai cântat „Tango argentinian” de Carlos Gardel și „Por una cabeza” de Alfredo Le Pera. Chiara Giudice l-a însoțit în duo, expunând o timbralitate bogată și rotundă.

La final, în aplauzele publicului, după ploaia de confetti ce a curs pe acordurile marșului triumfal din „Aida” – încheiere tradițională a galelor organizate de Beatrice Rancea -, directoarea-regizoare a oferit flori, plachete și statuete invitaților speciali ai serii.

Gala a fost transmisă în direct pe posturile TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical și pe www.operaiasi.ro.

Copyright: INP – cIMeC 2018