Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME



La Sibiu, noi ediții ale Festivalului de Operă și Concursului Internațional de Canto „Vox Artis”
(Costin Popa – 19 septembrie 2016)


Programat în al XV-lea an consecutiv, grație inițiativei și eforturilor directorului general al Filarmonicii de Stat, prof. Ioan Bojin, Sibiu Opera Festival a inclus și în acest an Concursul Internațional de Canto „Vox Artis”, ajuns la ediția a VIII-a, o competiție desfășurată în colaborare cu ArtCor Artists Agency din Viena, al cărei director artistic este prof. dr. docent Theodore Coresi. Prin organizarea ediției anterioare la Moscova, „Vox Artis” a căpătat și o dimensiune managerială internațională, așa cum se întâmplă și cu alte competiții de prestigiu.

Festivalul și Concursul reprezintă două importante evenimente complementare, ce atrag în fiecare septembrie melomanii sibieni și au rezonanță internă și în afara granițelor țării. Se știe, municipiul de pe malurile Cibinului nu posedă o instituție de teatru liric și existența celor două manifestări este cu atât mai valoroasă.

Concursul „Vox Artis”

27 de artiști venind din țări europene și asiatice s-au înscris la ediția din acest an. Din România au participat 11 concurenți.

Juriul competiției de operă a fost compus din celebrul tenor Giuseppe Sabbatini (președinte), dirijorul Juan Cantarell (profesor la Academia de Muzică Granados-Marshall din Barcelona), soprana Irina Bossini (solistă a Teatrului Bolshoi, director al Music Center „Eurovox”, Moscova), soprana Evelyn Schmidtke Lennert (director artistic al Musiktheater Austrian – Johann – Strauss – Operette din Viena), soprana Georgeta Stoleriu (profesor la Universitatea Națională de Muzică București), basul Theodore Coresi (dr. docent, directorul ArtCor Artists Agency, Viena), Costin Popa, critic muzical.

Iată și palmaresul:
• Premiul II – KAKHABER SHAVIDZE, bas, Georgia/Franța și LARISA ȘTEFAN, soprană, România
• Premiul III – ANNA BAUMAN, soprană, Rusia și BORAM KIM, bariton, Coreea de Sud/Franța
• Premiul Special „Opernsänger Studio Vienna” – FANG SHUANG, bariton, China, ANDREEA MARINESCU, soprană, România, ELMAS MEHMET, soprană, România, DIANA FLOREA, soprană, România și NOH DONG YONG, bariton, Coreea de Sud
• Premiul Special „Fondazione MUSA”, Sofia, Bulgaria – un masterclass cu directorul artistic al Fundației, Giuseppe Sabbatini – ELMAS MEHMET
• Premiul Special MELOS pentru Operă – LARISA ȘTEFAN
• Premiul Special al Filarmonicii de Stat Sibiu – LARISA ȘTEFAN
• Premiul Special al Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău – DIANA FLOREA, soprană, România

Premiul I nu s-a atribuit.

Pentru prima oară, Concursul „Vox Artis” a inclus și o secțiune de operetă, al cărei juriu i-a avut drept membri pe Evelyn Schmidtke Lennert, soprana Catarina Coresi Lal (dr. docent, profesor la Opernsänger Studio Vienna) și Costin Popa.

Au fost acordate:
• Premiul pentru operetă – LARISA ȘTEFAN și ANNA BAUMAN
• Premiul Special MELOS pentru Operetă – ANDREEA MARINESCU.

Juriile reuniteJuriile reunite

Kakhaber Shavidze, Larisa Ștefan, Giuseppe Sabbatini
Kakhaber Shavidze, Larisa Ștefan, Giuseppe Sabbatini
Prof. Ioan Bojin
Prof. Ioan Bojin

Prefațat de festivitatea de decernare a premiilor, concertul „Vocile Operei” – Gala laureaților, condus de dirijorul Adrian Morar la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, a marcat la Sala Thalia încheierea competiției. Au interpretat arii celebre de operă și operetă Anna Bauman („Silvia” de Kálmán și „Tosca” de Puccini), Larisa Ștefan („Liliacul” de Johann Strauss și „Rigoletto” de Verdi), Kim Boram („Bărbierul din Sevilla” de Rossini) și Kakhaber Shavidze („Bărbierul din Sevilla” de Rossini). În cadrul seratei, publicul a mai ascultat uverturile operelor „Coțofana hoață” de Rossini și „Così fan tutte” de Mozart.

Nelipsitul Brindisi din „Traviata” de Verdi a fost interpretat de toți concurenții prezenți la festivitate, cu participarea extraordinară a basului Theodore Coresi și cu un inedt Alfredo, baritonul Fang Shuang. Bucuria a fost generală, în așteptarea ediției 2017 a concursului.

Afișul bogat al Festivalului

În 2016, programul a fost mai bogat ca niciodată. Festivalul s-a deschis cu o Gală Internațională de Operă susținută de reputata mezzosoprană Ruxandra Donose, în acompaniamentul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat, aflată sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, prim dirijor principal al instituției sibiene. Cu glas impregnat de rezonanțe de violă, artista a interpretat un repertoriu divers ca stilistică, arii de Vivaldi, Mozart, Donizetti, Saint-Saëns, Verdi, lieduri de Nicolae Bretan și Richard Wagner. Ca parte orchestrală, publicul a audiat pagini de Vivaldi, Saint-Saëns, preludii și uverturi de Wagner, Mozart, Rossini, Verdi. Un program consistent și ofertant.

La Sala Expo Redal, soliștii, orchestra și corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca alături de corul de copii „Junior-VIP” al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, au prezentat opera „Boema” de Puccini. Pentru un spațiu nedestinat operei – o fostă hală industrială – organizatorii și conducerea clujeană au rezistat tentației de a utiliza microfoane și bine a fost. Bagheta lui Adrian Morar a echilibrat sonoritățile orchestre cu cele ale platoului, cu rezultantă într-o audiție omogenă. Admirabili profesioniști, artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca au smuls aplauzele celor 450 de spectatori, care au urmărit cu entuziasm producția clasică a regizoarei Ina Hudea. În rolurile principale au cântat Diana Țugui (Mimì), Cosmin Ifrim (Rodolfo), Florin Estefan (Marcello), Lucia Bulucz (Musetta), Cozmin Sime (Schaunard), Petru Burcă (Colline).

În continuarea festivalului, la Sala Thalia are loc în această seară Gala de Operă și Balet cu participarea soliștilor și ansamblului Operei Comice pentru Copii din București.

Ultimele două săptămâni anunță alte manifestări interesante. Sub genericul „Take an opera break” – scurte concerte de arii din opere în spații publice neconvenționale, atractiva inițiativă a directorului general Ioan Bojin și-a găsit și în 2016 locul pe afiș în locații precum curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu, Aeroportul Internațional Sibiu, Cupola din parcul Sub Arini, Casa Artelor/Podul Minciunilor. Își vor da concursul mezzosoprana Oana Andra, tenorul Adrian Dumitru, pianistul Alexandru Petrovici.

La Biserica Evanghelică „Sf. Ioan”, va avea loc un Recital de lieduri și arii din opere, susținut de trei artiști brașoveni, soprana Cristina Radu, clarinetistul Ciprian Dancu și pianistul Steffen Schlandt.

Tânărul Teatru Stela Popescu din București va veni la Sibiu pentru prezentarea unui recent succes, musicalul „Aladin” de Roman Vlad (regia artistică Cătălin Voineag, coregrafia Ștefan Soare). În distribuție, Stela Popescu, Daniel Filipescu, Andrei Lazăr, Ștefan Popov, Gabriela Daha, Roberta, Bogdan, Jennifer.

Compozitoarea Carmen-Petra Basacopol, născută la Sibiu în 1926, va fi sărbătorită la Biserica Evanghelică „Sf. Ioan” printr-un Concert Aniversar, cu concursul basului Paul Basacopol, fiul maestrei, pianistului Cristian Vais, sopranelor Micaela Mingheraș (Franța) și Mihaela Stanciu, baritonului Valentin Vasiliu, harpistului Ion Ivan-Roncea.

Soliștii și orchestra Operei Naționale Române Timișoara vor onora festivalul la Sala Thalia prin producția Marinei Emandi Tiron cu opera „Nunta lui Figaro” de Mozart. La pupitru, italianul David Crescenzi. Vor cânta Dorin Mara (Contele Almaviva), Crina Vezențan (Contesa Almaviva), Narcisa Brumar (Susanna), Petru Burcă de la Opera Națională Română Cluj-Napoca (Figaro), Gabriella Varvari (Cherubino) ș.a.

Biserica Evanghelică din Piața Huet va găzdui Concertul „a cappella” susținut de faimosul Cor Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu.

Finalul Sibiu Opera Festival va aparține Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu și Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca pentru un concert vocal-simfonic la Sala Thalia, cu „Simfonia a IX-a” de Beethoven. Dirijor va fi austriacul Mark Stringer iar pe podium se vor afla soprana Lauren Fagan (Marea Britanie), mezzosoprana Rachel Kelly (Marea Britanie), alături de tenorul Toni Bardon și basul Gelu Dobrea.

Cele trei săptămâni de festival sibian reprezintă și în acest an expresia preocupărilor manageriale de consistent nivel ale organizatorului, Filarmonica de Stat.

Evenimentele din festival au fost realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu și cu cofinanțare din partea Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu.

Copyright: cIMeC 2016