Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME


PREMIILE OPERELOR NAȚIONALE, EDIȚIA 2015
(Costin Popa – 27 noiembrie 2015)


A devenit deja o tradiție. Pentru a treia oară consecutiv s-au acordat la Iași Premiile Operelor Naționale, inițiativă a managerului Operei Naționale Române din municipiul moldav, Beatrice Rancea. Un demers care stimulează concurența și polarizează atenția lumii lirice naționale. În ziua galei de premiere, Iașiul devine centrul operei din România.

În 2015, când s-au răsplătit performanțele stagiunii 2014-15, au răspuns invitațiilor de participare Opera Națională Română și Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Opera Națională Română Iași și, ca o premieră absolută, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, care și-au desemnat din timp nominalizările pentru fiecare categorie de premii și, respectiv, numele artiștilor ce au fost distinși pentru întreaga activitate sau excelența în arta lirică.

Juriul care a evaluat nominalizările și a stabilit câștigătorii a fost compus din: maestrul Horia Andreescu (prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu“ București, prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică București), Anca Florea (muzicolog și critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România), Luminița Arvunescu (muzicolog și realizator Radio România Muzical), Viorica Petrovici (scenograf, prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Arte București), Vivia Săndulescu (critic de balet, conf.univ.dr.) și semnatarul acestor rânduri, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Laureații ediției 2015

• Cel mai bun spectacol pentru copii – PETER PAN
– Opera Națională Română Cluj-Napoca
Cel mai bun spectacol de musical – LETSHOW (Spectacol de Revelion) – Opera Maghiară Cluj-Napoca
Cel mai bun spectacol de operetă – O NOAPTE LA VENEȚIA – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Cea mai bună solistă de dans contemporan – VIORICA BOGOI – Opera Maghiară Cluj-Napoca
Cel mai bun solist de dans contemporan – FLORIN IANC – Opera Maghiară Cluj-Napoca
Premiul „Mihaela Atanasiu” pentru cel mai bun coregraf de dans contemporan – GIGI CĂCIULEANU – Opera Națională Română Iași
Cel mai bun spectacol de dans contemporan – VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ – Opera Maghiară Cluj-Napoca
Cel mai bun solist de balet clasic – ALEXEI TERENTIEV – Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
Cea mai bună solistă de balet clasic – CRISTINA TERENTIEV – Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
Cel mai bun coregraf de balet clasic – HORAȚIU CHERECHEȘ – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Cel mai bun spectacol de balet clasic – ROMEO ȘI JULIETA – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța
Premiul pentru concepția decorurilor – OCTAVIAN NECULAI – Opera Națională Română Iași
• Premiul pentru concepția costumelor – MARIO DE CARLO
– Opera Națională Română Cluj-Napoca
Cel mai bun debut feminin – soprana LĂCRĂMIOARA-MARIA HRUBARU-ROATĂ – Opera Națională Română Iași
Cel mai bun debut masculin – tenorul FLORIN GUZGĂ – Opera Națională Română Iași
Cel mai bun solist – tenorul HECTOR LOPEZ – Opera Națională Română Cluj-Napoca
Cea mai bună solistă – soprana DIANA ȚUGUI – Opera Națională Română Cluj-Napoca
• Cel mai bun regizor – ANDREA BATTISTINI
– Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
Cel mai bun spectacol de operă – NUNTA LUI FIGARO de Mozart – Opera Maghiară Cluj-Napoca
Cel mai bun dirijor – TRAIAN ICHIM – Opera Națională Română Iași
Premii de excelență și întreaga activitate – baritonul LEO NUCCI și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
• Premiul de excelență pentru înalta prestație și întreaga carieră artistică
– tenorul MIHAIL MUNTEAN – Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău
• Premii de excelență
oferite de Opera Națională Română Iași – balerinii ILEANA ILIESCU, GHEORGHE IANCU, SERGIU ȘTEFANSCHI, scenografa MARINA DRĂGHICI
Premii pentru întreaga activitate oferite de Opera Națională Română Iașisoprana VIRGINIA ZEANI, tenorul FLORIN DIACONESCU, baritonul VASILE MARTINOIU, baritonul VISARION HUȚU
• Premii de excelență și întreaga activitate
oferite de Opera Maghiară Cluj-Napoca – tenorul ADORJÁN PATAKI (excelență), actorul și cântărețul ISTVÁN SZEIBERT (întreaga activitate)
• Premii de excelență și întreaga activitate
oferite de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța – balerina MONICA CHERECHEȘ, dirijorul GHEORGHE STANCIU
Premii de excelență și întreaga activitate oferite de Opera Națională Română Cluj-Napoca – baritonul OLEG IONESE (excelență), balerina ANCA POPDAN (întreaga activitate)
Premii pentru managerii instituțiilor din competiție oferite de Primăria municipiului Iași - DANIELA VLĂDESCU – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, GYULA SZÉP – Opera Maghiară Cluj-Napoca, ION GROSU – Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, FLORIN ESTEFAN – Opera Națională Română Cluj-Napoca, BEATRICE RANCEA – Opera Națională Română Iași
Premii „In memoriam” – baritonul DAN IORDĂCHESCU, soprana ELEONORA ENĂCHESCU, soprana ROXANA BAGEAC, tenorul CORNEL STAVRU
• Premiile Speciale ale Galei –
acordate de Opera Națională Română Iași – MONICA BABUC, ministrul Culturii în Guvernul Republicii Moldova, precum și Festivalul și Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée”
• MARELE PREMIU AL GALEI –
soprana ELENA MOȘUC.

Tuturor premianților le-au fost decernate plachete nominale și tradiționalele trofee, asemănătoare cu celebrele statuete care se decernează la premiile Oscar, dar care păstrează personalitatea minunatelor decorațiuni originale ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Organizatorii galei au fost Opera Națională Română Iași și Primăria municipiului Iași, coproducător – TVR 1, regia a fost semnată de Beatrice Rancea, vestimentația de Doina Levintza, iar prezentatori au fost Irina Păcurariu, realizator TVR, alături de Cătălin Sava, muzicolog și realizator TVR. Serata a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR Internațional, Radio România Cultural, Radio România Muzical și pe www.operaiasi.ro.

Invitat extraordinar, celebrul bariton Leo Nucci

Partea artistică a stat sub semnul prezenței a două mari vedete internaționale, soprana Elena Moșuc și baritonul Leo Nucci. Dacă artista originară din Iași este binecunoscută și prin desele apariții pe scenele românești, celebrul bariton italian Leo Nucci a onorat pentru întâia oară gala. În interpretarea celor doi, parteneri obișnuiți pe marile scene lirice ale lumii, publicul entuziasmat a putut asculta secvențe din „Rigoletto” de Verdi – aria lui Rigoletto „Cortigiani”, aria Gildei „Tutte le feste”, scenă (cu concursul basului Daniel Mateianu în rolul Monterone) și duetul „Sì, vendetta!”. Leo Nucci a mai interpretat și marea arie „Eri tu” din „Bal mascat” de Verdi.

Programul a mai cuprins un florilegiu din producțiile Operei Naționale Române Iași: „Arlesiana” din spectacolul „Carmen” de Bizet (coregrafia Carlos Vilán), fragment din spectacolul „Imagine all the people”(coregrafia Gigi Căciuleanu), Cântec gitan din opera „Carmen” în interpretarea mezzosopranei Ramona Zaharia (Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf) cu concursul sopranei Cristina Grigoraș și al mezzosopranei Daniela Burlacu, fragmentele „Les Sauvages” și „Les Fleurs” din spectacolul „Les Indes Galantes” de Rameau (regia Andrei Șerban, scenografia Marina Drăghici, coregrafia Bianca Li), soliști Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată, Jean Kristof Bouton și Cristina Grigoraș.

În premieră pe scena de la Iași, soprana Mariana Bulicanu, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, a interpretat boleroul Elenei din „Vecerniile siciliene” de Verdi.
Marele Premiu al Galei - Elena Moșuc
Marele Premiu al Galei:
soprana Elena Moșuc
Leo Nucci și Elena Moșuc
Leo Nucci și
Elena Moșuc
Ramona Zaharia
Ramona Zaharia
Les Sauvages
Les Sauvages
Imagine all the people
Imagine all the people
Les Fleurs printre confetii
Les Fleurs printre confetii

Corul (pregătit de Manuel Giugula) și Orchestra Operei Naționale Iași au fost dirijate de Traian Ichim. Succesul a fost maxim.

Ca și în anii trecuți, la final, o ploaie de stele aurii au umplut sala. Gala 2015 s-a încheiat, la orizont... Ediția 2016 a Premiilor Operelor Naționale, care va recompensa performerii stagiunii în curs de desfășurare.

Copyright: cIMeC 2015