Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
Concert extraordinar de Crăciun la Banca Națională a României
(Costin Popa – 19 decembrie 2012)
Mariana NicolescoA devenit o tradiție ca Nașterea Domnului să fie sărbătorită la Banca Națională a României în prezența oficialilor ei în frunte cu Guvernatorul Mugur Isărescu, a unor invitați aleși, printr-un concert extraordinar sub genericul „Mariana Nicolesco și laureați ai Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée”. Ca de obicei, celebra soprană supranumită „Diva Divina” a adus în Sala de Marmură un mănunchi de tineri cântăreți aureolați la competiția brăileană pe care a fondat-o, una dintre cele mai mari ale lumii.

Desfășurat într-o atmosferă destinsă, tipică evenimentelor prezentate de Mariana Nicolesco însăși, concertul a cuprins arii, duete și un terțet din opere de Rossini („Bărbierul din Sevilla”, „Cenușăreasa”), Mozart („Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”), Donizetti („Don Pasquale”), Verdi („Trubadurul”), Puccini („Boema”), Wagner („Tannhäuser”), Bizet („Carmen”), Delibes („Lakmé”), Gounod („Faust”, „Romeo și Julieta”).

interpreții Cei prezenți au aplaudat cu frenezie strălucirea vocii, spectaculozitatea acutelor și agilităților, ca și forma artistică deosebită a mezzosopranei Oana Andra, pirotehnica lejeră a glasului sopranei Adela Zaharia, profunzimile de sunet frumos ale basului Bogdan Taloș, verva baritonului Alvaro Lozano, ca și avalanșele coloraturilor sopranei Ana Cebotari sau consistența timbrală a sopranei Bianca Mărgean. Toți în acompaniamentul cunoscutului pianist Alexandru Petrovici.

Cum se cuvine la celebrarea Crăciunului, interpreții au oferit asistenței un buchet de colinde românești și de cunoscute arii sacre din repertoriul universal. În plus, cu totul neașteptat dar explicabil pentru marele succes al concertului, într-unul din largile foyere ale băncii, la cererea spontană a publicului, artiștii au cântat „O, brad frumos!”. I-au însoțit vocile tuturor celor de față, încheind însuflețitor o serată specială.
Copyright: cIMeC 2012