Costin POPA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
Un blog de operă
(Costin Popa – 15 decembrie 2009)
Citesc aproape regulat, de mai multă vreme, un blog, www.operaonline.ro. Nu ştiu exact cine l-a conceput şi îl gestionează, sigur o doamnă sau o domnişoară, judecând după o formulare de pe undeva, dar îmi pare că aduce un aer proaspăt în lumea împătimiţilor artei lirice. Pe mai multe coordonate. În primul rând, desigur, prin actualitatea informaţiei. Suntem anunţaţi de evenimente bucureştene, din ţară şi din afara graniţelor, centrate în jurul marilor cântăreţi români şi străini, dar nu numai. Tinerii în curs de afirmare îşi găsesc locul lor bine definit. Se suplineşte astfel, într-o oarecare măsură, lipsa de spaţii afectate ştirilor de gen din cotidienele indigene tipărite sau electronice, din website-urile informative sau de la televiziuni. Autoarea este la curent cu mult din ceea ce se întâmplă pe scenele de operă şi ne informează selectiv, concentrat. Deseori noi, criticii, suntem scutiţi să mai deschidem pagini întregi de web, să căutăm prin rubricile de cultură şi spectacole ale ziarelor străine care, spre deosebire de ale noastre, nu uită să consemneze actualitatea lirică. Ni se prezintă unele evenimente. Desigur, totul filtrat după preferinţele celei ce administrează, indubitabil făcând parte dintre amatori, fani, aficionados, loggionisti sau cum vreţi să-i spuneţi. E natural să fie aşa, opera este teritoriul pasiunilor fără graniţe. Cel puţin ni se oferă o orientare şi, de multe ori, suntem direcţionaţi către alte pagini utile de web. De altfel, sunt disponibile link-uri către site-uri ale unor artişti români, ale teatrelor de gen din ţară, către alte bloguri.

Dar cel mai atractiv este comentariul, întotdeauna sprinţar şi incitant, într-un limbaj modern, fără extravaganţe, foarte apropiat celor tineri, adică segmentului care trebuie să fie atras către spectacolul liric. Adresarea este simplă, directă şi merge la ţintă. Cum să nu devii curios când citeşti titluri precum: „Vacanţă la München sau Rolando Villazón is back in business”, „Com’è gentil”, „Breaking News: Nelly Miricioiu va cânta Adriana Lecouvreur la Timişoara împreună cu Marianne Cornetti!!!”, „Cum am dat opereta Silvia pentru Bogdan Mihai + Orchestra Medicilor, pe ultima sută de metri”, „Teodor Ilincăi cântă diseară la Opera din Monte Carlo. In bocca al lupo!”, „Celălalt job al Tinei Munteanu”, „Dacă tot avem zi liberă – ce ziceţi de un documentar BBC style? Despre Mozart, cu Elena Moşuc printre alţii”, „ONB ne dă cu linguriţa: avem programul pe ianuarie, pe urmă mai vedem.”, „Almaviva, escală la Bucureşti via Stuttgart”, „Händel-işti, azi aveţi program la TV!” etc.

Majoritatea textelor sunt ilustrate. Sigur că loc de îmbogăţire există dar, credeţi-mă, merită să navigaţi pe www.operaonline.ro! Veţi fi în câştig!

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009