Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
CRISTOS A ÎNVIAT! O prelucrare corală inedită
(Constanța Cristescu, muzicolog – 21 aprilie 2009)
Între partiturile liturgice de sertar ale lui Sigismund Toduță se află și partitura unei frumoase prelucrări corale a melodiei compusă de Alexandru Podoleanu în glasul 8, devenită tradițională datorită frumuseții, simplității și accesibilității ei pentru memorizarea orală colectivă. Partitura rămasă în manuscris, datată 1976, se păstrează în patrimoniul arhivistic al Fundației Sigismund Toduță de la Cluj-Napoca.

Cu acordul și sprijinul personalului fundației, pun în circulație splendida armonizare modală prin care Maestrul școlii clujene de compoziție a sărbătorit Sfintele Paști din anul 1976, în taina căminului familial, într-o epocă mult prea restrictivă ideologic, social și profesional, marcată de marile idealuri ale unei democrații iluzorii sub dictatura ateismului comunist. Partitura necântată încă de niciun cor bisericesc sau laic, se arată astăzi ca o adevărată lumină a marilor conștiințe care au știut să opună rezistență imposturii tuturor vremurilor, respectând tradiția cu sfințenie, cântând în taină peste veacuri Paștele Domnului Paștele.

Dorim ca manuscrisul ineditei prelucrări corale toduțiene să devină accesibil tuturor dirijorilor de coruri spre a fi valorificat cum se cuvine, la peste trei decenii de la zămislirea sa.
pag.1
pag.2
pag.3

Copyright: cIMeC – 2009