Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Un regal de toacă la Dumbrăveni, județul Suceava
(Constanța Cristescu, muzicolog – 31 iulie 2019)


În fiecare an, în vacanța de vară a elevilor și studenților, la Dumbrăveni se organizează, din inițiativa preotului paroh Vasile Ioniță, un concurs național de toacă pentru copii și tineret. Organizatorii manifestării sunt Parohia nr.1 Dumbrăveni prin Preot Vasile Ioniță – inițiatorul concursului -, Centrul Cultural Bucovina Suceava, Primăria Dumbrăveni și Consiliul local Dumbrăveni.

Ediția a VIII-a a Festivalului-concurs de toacă pentru copii și tineret „Lemnul sfânt care cântă” ce a avut loc la Parohia nr.1 Dumbrăveni duminică, 28 iulie, a fost un regal de toacă, întrucât toaca multor copii și tineri a cântat cu adevărat florile care au brodat cu eleganță isonul echilibrat, nuanțat de variații timbrale. Pentru juriu a fost o adevărată revelație să constate că elevi de clasele I-IV și V-VIII pot atinge un nivel tehnic și artistic atât de înalt în jocul lor sonor pe toacă. Copiii au descoperit și au valorificat cu talent potențialul sonor și expresiv al lemnului consacrat în chemător liturgic al ortodoxiei.

Au fost mulți copii care meritau să fie premiați, însă juriul i-a ales pe cei mai buni dintre cei foarte buni. Juriul alcătuit din muzicolog dr. Constanța Cristescu – Centrul Cultural Bucovina, preot Doru Budeanu – protoiereu Protopopiatul nr.1 Suceava și preot Mihai Ursuleasa – paroh Rotunda, a acordat următoarele premii:

I. Categoria copii vârsta 3-6 ani: Premiul I: Neamțu Matei (Rotunda); Premiul II: Caliniuc Andrei Filip (Dumbrăveni); Premiul III: Stanciu Sebastian (Târgu-Ocna);

II. Categoria elevi clasele I-IV:
Premiul I: Cheptea Claudiu (Făgăraș), Premiul II: Ștefan Iosif (Dumbrăveni); Premiul III: Frasin Daria Bogdana (Chilișeni);

III. Categoria elevi clasele V-VIII:
Premiul I: Șalgău Elena (Dumbrăveni); Premiul II: Dumitrescu Robert (București); Premiul III: Irimia Constantin (Poiana Vorona).

IV. Categoria elevi de liceu, școli de meserii și studenți:
Premiul I: Fandache Andreea (Dumbrăveni); Premiul II: Jijie Marian Dumitru (Dumbrăveni);Premiul III: Antoneag Ciprian (Rotunda).

Premiul cel mare:
Ștefan Matei (Dumbrăveni).

Premiul pentru expresivitate acordat de prof.univ.dr. Violeta Dinescu (Germania) – sponsor de suflet al concursului: Șalgău Elena (Dumbrăveni).

Premiul cel mare, Ștefan Matei (Dumbrăveni)
Premiul cel mare,
Ștefan Matei
(Dumbrăveni)
Concurenți și laureați
Concurenți și laureați
Muzicolog Constanța Cristescu, Șalgău Elena (Dumbrăveni)
Muzicolog Constanța Cristescu
și
Șalgău Elena (Dumbrăveni)

Este îmbucurător că nivelul competitiv crește de la o ediție la alta, astfel încât în acest an publicul prezent în Biserica Parohiei 1 Dumbrăveni a avut parte de un adevărat regal de toacă. Concursul de toacă pentru copii și tineri de la Dumbrăveni poate fi socotit un veritabil model de competiție muzicală bisericească.

Copyright: cIMeC 2019