Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


„RĂSUNĂ TOACA-N CER” – FESTIVAL-CONCURS DE TOACĂ PENTRU COPII ȘI TINERET
Rotunda, Ediția a VII-a, 2017 (avancronică)

(Constanța Cristescu, muzicolog – 4 august 2017)


Satul Rotunda și-a creat o frumoasă tradiție în Postul Adormirii Maicii Domnului: un festival-concurs de toacă pentru copii și tineret, ajuns în acest an la a VII-a ediție. Astfel, în cea de-a doua duminică a Postului, 13 august, la ora 16, la Biserica Ortodoxă Rotunda, copiii și tinerii cei mai talentați și pricepuți în bătaia toacei se vor întrece, etalându-și arta la nivelul vârstei, dar și portul tradițional al locului de proveniență, căci concursul de toacă de la Rotunda este de nivel național.

În tradiția ortodoxă, sunetul toacei sugerează chemarea la rugăciunea liturgică, prin urmare înseamnă chemarea la răstignire lăuntrică prin rugăciune, căci, potrivit mărturiilor Sfinților Părinți ai Bisericii, „urcușul omului spre Dumnezeu începe în Biserică și se termină în Biserică”, iar „inima omului duhovnicesc este Biserică”, ce se clădește cu trudă și cu multă jertfă purificatoare.

Toaca este ea însăși rugăciune, este rugăciune primară prin formulele ritmice preluate din rugăciunea cântată și prin semnele mistice încifrate în bătaie: crucea, cercul, triunghiul și spirala. La români, bătaia toacei este artă, semnalele de chemare la biserică ale multor tocași fiind adevărate capodopere muzicale. Din acest motiv, toaca este marcă de specificitate cultural-spirituală românească.

În credința ortodoxă, bătaia toacei are funcție de exorcizare, având puterea de a ucide diavolul, în timp ce fumul de tămâie îl alungă. Nu întâmplător, oamenii evită rostirea numelui diavolului prin expresia „ucigă-l toaca”.

Inițiativa preotului paroh Mihai Ursuleasa de a organiza acest festival-concurs de toacă pentru copii și tineret în a doua duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului este un stimulent pentru tinerele generații de a învăța să bată toaca la biserică îngrijit, artistic, după rânduială, de la vârste fragede, pentru a perpetua tradiția semnalizării liturgice în forme de artă filocalică, purtătoare de semne și mesaje mistice tainice.

La Biserica Ortodoxă Rotunda în duminica de 13 august, la ora 16, copiii și tinerii sunt cei care, bătând toaca, ne cheamă la biserică, în cadrul festivalului-concurs de toacă intitulat sugestiv: „Răsună toaca-n cer”.

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, susține organizarea acestei minunate manifestări prin acordarea de premii în bani pe categorii de vârstă. Evaluarea concurenților va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoți, muzicologi și profesori.

Copyright: cIMeC 2017