Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


FESTIVALUL-CONCURS DE TOACĂ PENTRU COPII ȘI TINERET
„LEMNUL SFÂNT CARE CÂNTĂ”
, Ediția a VI-a, 2017
– avancronică –

(Constanța Cristescu, muzicolog – 3 august 2017)


afis festival

În duminica de 6 august, la ora 14, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Dumbrăveni, va avea loc cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs de toacă pentru copii și tineret, sugestiv intitulat „Lemnul sfânt care cântă”. Aceasta pentru că rugăciunea ritmizată pe toacă, prin măiestria celor care mânuiesc cele două ciocane de-a lungul și de-a latul scândurii de paltin, devine cântec, mai bine-zis, cântare liturgică.

Inițiatorul acestui concurs este preotul paroh Vasile Ioniță, meșter popular recunoscut pentru arta sculpturii în lemn, care, în dragostea sa nețărmurită față de copii, a găsit soluția de a-i aduce în biserică. Le-a construit, copiilor din parohia sa, toace de mână pe măsura vârstei – și mai mici și mai mari –, ciocănașe de diverse dimensiuni și i-a chemat la joacă: joaca de-a rugăciunea pe toacă. Pentru că toaca este chemare la rugăciunea liturgică și este rugăciune prin formulele ritmice care schițează răspunsuri liturgice și scurte rugăciuni în cadrul semnalului muzical, dar și prin simbolurile sacre pe care le conturează mișcarea ciocanelor în timpul bătăii: crucea, triunghiul, cercul, spirala.

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, sprijină organizarea concursului prin premiile în bani acordate celor mai buni tocași pe categorii de vârstă. Evaluarea concurenților va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoți-profesori, muzicologi și etnografi. O condiție de prezentare în concurs este ținuta concurenților în costum tradițional local.

Copyright: cIMeC 2017