Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
CONCERT PASCAL LA SUCEAVA CU GRIGORE LEȘE
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 12 aprilie 2012)
protagoniștii serii În seara de 8 aprilie, în catedrala catolică Sf. Ioan Nepomuk din Suceava, Grigore Leșe, împreună cu o echipă de tineri artiști, a susținut tradiționalul concert de Paști, organizat de Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovina, cu sonorizarea asigurată de specialiștii Centrului Cultural Bucovina. Alături de minunatul horitor și colindător Grigore Leșe, protagoniști ai serii au fost Maria Ploaie (recitare), Măriuca Verdeș și Lorena Nechifor Oltean (cântec vocal), cântărețul iranian Amir Hoday (voce și setar) și Andrei Kerestey (ison electonic).

Chiar dacă prima zi de Paști al catolicilor și Floriile ortodocșilor a fost înghețată de ninsori abundente neprevăzute de meteorologi, iar drumul până la lăcașul în care a avut loc concertul a fost aproape inaccesibil, catedrala a fost plină de public.

protagoniștii serii Programul oferit de Grigore Leșe și colaboratorii săi a fost bogat și plin de semnificații. Ideea de bază a concertului a fost calea crucii exprimată în folclor și în poezia cultă religioasă. Poezia religioasă a lui Dan Verona, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu și epistola populară versificată au fost îmbinate cu doine, colinde ale pătimirii, cântece de pelerinaj ardelenești și cântece propriu-zise de război, de rugăciune populară, de înstrăinare și alean, creând imaginea diversificată a patimilor umane pentru mântuire, duse până la întunericul sufletesc cel mai adânc – „Nu-i lumină nicări” – și a speranței alimentată și întreținută de credința în dragostea și milostivirea lui Dumnezeu. „Doamne mult m-am rugat Țâie/ Să nu-mi dai urâtu mie...”. Invitatul iranian al lui Grigore Leșe, Amir Hoday, a interpretat un cântec creștin pentru Dumnezeu, contribuind prin cântecul său pentatonic colorat microtonic cu pieni, la sporirea comuniunii spirituale pascale.

ascultătorii Fără a intra în detalii tehnice, pot afirma că în ansamblu, vocile, fluierul lui Grigore Leșe, setarul lui Amir și isonul electonic ce a acompaniat cântecul de pelerinaj „O, Măicuță Sfântă”, cântecele de înstrăinare și război și colindele cântate în grup heterofonic, doina îngânată vocal cu noduri și la fluier de Grigore Leșe, au realizat o minunată comuniune sonoră, conturând un traiect plasat între lumină și obscur, ce sugerează drumul crucii umane cu poticnirile și izvoarele luminoase de speranță ale vieții. Dialogul transcendental cu Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții prin forme artistice diverse, s-a dezvăluit nuanțat și adânc într-o comunicare de mare intimitate.

A fost o seară înălțătoare și provocatoare la meditație, pe care ne-o vom aminti cu bucurie.
Copyright: cIMeC 2012