Constanţa CRISTESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
„AZI CÂNT PENTRU TINE, MAMĂ” LA SUCEAVA
(Constanţa Cristescu, muzicolog – 8 martie 2012)
Miercuri, 7 martie, Centrul Cultural Bucovina, prin Școala de Arte „Ion Irimescu”, a organizat două spectacole de folclor închinate zilei internaționale a femeii, unul la Shopping City și altul la Galleria. Spectacolele de folclor au avut ca protagoniști copii talentați din județul Suceava, selectați cu grijă de organizatori.

Micuții și tinerii interpreți vocali și instrumentiști au cântat câte un cântec ori un joc, acompaniați de Orchestra Ansamblului „Bucovina” al Școlii de Arte „Ion Irimescu” dirijată de prof. Petru Oloieru.

scenă din spectacol Orchestra, formată din profesori, elevi și absolvenți ai prestigioasei școli sucevene de artă, a prezentat, la rândul ei, mici suite de jocuri și colaje folclorice, prin care s-a etalat atât în privința virtuozității instrumentale a membrilor și a coeziunii de ansamblu, cât și în privința capacității de acompaniere a pleiadei de interpreți care s-au perindat pe scenă, creând o atmosferă de destindere, bucurie și plăcere de a cânta și de a asculta muzică de bună calitate.

Prezentarea interpreților s-a făcut prin gruparea lor pe microzone și instituții. Zona Câmpulung a fost reprezentată de Răzvan Aioanei, Drelciuc Miruna și Coca Mircea. Din zona Dornelor au participat Chiloti Anamaria și Camelia Lucescu, iar din zona Rădăuți Nichitoi Lorena și Mihalescu Maria. Mesagerii cântecului din Gura Humorului au fost Rusu Iulia, Bialy Anamaria și Alexandru Andronic, iar reprezentanții Fălticenilor au fost Apetrei Denisa și Marta Catargiu. Sucevenii au dominat numeric prin elevii Școlii de Artă „Ion Irimescu” și interpreții Palatului Copiilor. Interpreți vocali au fost: Lungu Laura, Mierlă Isabela, Lupupopii Mădălina, Tudorache Sandra, Moroșan Roxana, Chifor Cosmina, Bianca Daniliuc, Tucaliuc Irina, Popovici Darius, Vicovan Andreea, Chisăliță Andreea, Scutaru Bianca, Iftimie Andrei și Sava Roxana. Ca instrumentiști soliști s-au etalat următorii: Leonard Raicu (clarinet), Daniel Sabie (acordeon), Mihai Cotos și Narcis Rotaru (vioară) și Alexandru Cozaciuc (poliinstrumentist de excepție – tilinca, fluieraș, caval, ocarină, cimpoi, nai).

scenă din spectacol scenă din spectacol scenă din spectacol
scenă din spectacol scenă din spectacol scenă din spectacol

A fermecat dezinvoltura și spontaneitatea scenică, precum și frumusețea și diversitatea timbrală a vocilor fragede și maturizate, precum și virtuozitatea și muzicalitatea deosebită a instrumentiștilor.

Micuții iubitori ai folclorului, prezenți în număr masiv în spectacol, ne-au creat certitudinea că tradiția folclorică izvorăște și se revarsă continuu din generație în generație, găsindu-și permanent lăcaș de nemurire în inimile bucovinenilor.

Cuvinte de suflet au fost adresate de către Dl. Petre Horvat, directorul Școlii de Artă „Ion Irimescu”, de către unii interpreți și de către prezentatoarea Gabriela Teișanu celor cărora le-a fost închinat spectacolul copiilor și al tinerilor muzicieni – mamelor – și publicului.

Un dar muzical neprețuit, oferit de voci fragede și cristaline cu gingășie și tandrețe, a înnobilat spațiile pe care le-a umplut de muzică, de prospețime și de culoarea costumelor populare nestemate.


* Foto: Victor Rusu.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2012