... ..................................................

Imagini

Expozitia pemanenta Patrimoniul Textil

...

Click pentru mai multe informatii
Fragment textil

...

Clic pentru mai multe informatii
Fragment textil
cu decor

...

Clic pentru mai multe informatii
Fragment textil
cu decor

...

Clic pentru mai multe informatii
Fragment textil
tesut mecanic

...
Muzeul de Etnografie Brasov
prezinta expozitia permanenta


PATRIMONIUL TEXTIL

Expozitia permanenta isi propune sa actualizeze discursul muzeal, incercand sa apropie universul traditional rural indeosebi, de societatea informationala de astazi care pare sa se inspire din semiotica acestui univers "apus" si "uitat".

Titlul generos al expozitiei, Patrimoniul Textil ofera prilejul unei inedite interpretari etnologice moderne aplicata acestei lumi sensibile, tactile si vizuale, reusind sa descifreze sensul tesaturilor, amploarea lor, limitele, motivele decorative, diferenta contexturilor, efect al tehnologiilor diverse si a cunostintelor profesionale transmise din generatie in generatie.

In egala masura, tesaturile reprezinta refluxul unei societati, indica mutatiile petrecute la nivelul materiilor prime, a tehnicilor, a instrumentarului si a energiilor folosite, a colorantilor; releva sugestiv, in modul de a se imbraca al omului si in modul lui de trai, mentalitati traditionale reminiscente dar si noi curente ale modei care l-au influentat.

Razboiul de tesut manual si tot ceea ce el presupune si antreneaza in cadrul acestei adevarate industrii casnice textile, puternic dezvoltata in gospodaria taraneasca, este asimilat prin sistemul de functionare, de numarare a firelor "luat"/"lasat" cu primul computer avant la lettre care are la baza schema binara bine cunoscuta. Este bogat ilustrata o gama diversa de textile de interior, lucrate la razboiul manual, delimitand doua categorii mari: contexturile si "alesaturile" din lana, canepa, in, bumbac, borangic din zonele etnografice cunoscute din sudul Transilvaniei (Tara Oltului, Tara Barsei, zona Rupea, Valea Hartibaciului, zona Bran).

Analiza tipologica continua prin identificarea altor tehnici de decorare, altele decat cele tesute, anume cusutul cu acul, brodatul la gherghef sau masina de brodat, imprimatul cu tiparul, fiind relevate astfel alte ipostaze "tehnologice" ale textilelor decorative.

S-a dorit, de asemenea, subliniat rolul jucat de mediul urban in evolutia textilelor, in special productia destinata vanzarii a puternicilor bresle textile din orasele si targurile transilvane (postavari, panzari, vopsitori, croitori, perpetari, tunzatori de postav) care erau interesate sa se perfectioneze tehnic.

Documentele de epoca din sec. XIX atesta masina de tors mecanic si introducerea razboiului de tesut mecanic tip Jacquard care modifica calitatea si aspectul textilelor. Sunt prezentate tesaturi mecanice, stofe fine, ca postavul, kammgarnul, flanelul, apoi batist, damasc, marchizet, tuell, catifea, matasuri brocate, unele lucrate in Transilvania, altele aduse din import la moda la sfarsit de veac si prima jumatate a sec. XX. Prezentarea in stare de functionare a acestui model tipologic de razboi care tese panglici dupa cartele perforate (punctul de plecare al computerului) este o premiera in muzeografia etnologica din Romania.

Functionalitatea textilelor este ilustrata de costume populare din diferite zone din sudul Transilvaniei care, sugestiv, sunt grupate intr-un spatiu comercial, cu o satra cu panzeturi vandute in targurile saptamanale ale Brasovului. Costumul, de asemenea, este un sistem de semne, el este dat sa vada si sa fie vazut, ilustrand coerent structura unui grup social, cum se manifesta, cum traieste el zi de zi in toate circumstantele. Sunt prezenti tarani cu bobou, scheieni, barbati si femei la targ, femei din Tara Oltului, mocani si ceangai din Sacele, sasi din Tara Barsei, doamne din "oras" etc.

Patrimoniul textil al muzeului brasovean reprezinta un esantion a ceea ce au insemnat traditiile textile ale acestui oras si zonele inconjuratoare. Aceste traditii merita sa fie cunoscute de publicul nostru.

Ligia Fulga

.
.
.

Inapoi la pagina Muzeului de Etnografie Brasov

.
.
.

Expozitia permanenta Patrimoniul Textil
Corpul central
B-dul Eroilor nr. 21 A
Telefon +40 (0)68 143990; +40 (0)68 143497
Fax +40 (0)68 152252
A
dresa mail etnobv@deltanet.ro