Despre incendiul de la Muzeul Satului

 
 
<<Înapoi

          Pe 20 februarie 2002, după amiaza, în jurul orei 15:30, la Muzeul Satului din Bucureşti a izbucnit un incendiu devastator, care s-a extins rapid din cauza vântului extrem de puternic şi a secetei, afectând obiective etnografice de mare valoare din zona de nord a muzeului, la limita dintre sectoarele dedicate zonelor etnografice Moldova şi Dobrogea.

 

          Incendiul s-a declanşat la şura gospodăriei din Voitinel, aflată chiar lângă gardul exterior al muzeului, de unde s-a extins la gospodăriile de la Straja şi Fundu Moldovei, apoi la cele din Ostrov şi Jurilovca. Valoroasa cherhana de la Jurilovca, aflată pe malul lacului Herăstrău, a ars în întregime. În total, până când pompierii au reuşit să localizeze incendiul, flăcările au mistuit 19 construcţii şi bună parte din obiectele casnice, mobilierul, icoanele şi alte bunuri de patrimoniu din interior: Voitinel - casa, şura, bucătaria de vară, coteţ, fântână; Straja - casa; Fundu Moldovei - casa, şura, fântâna; Jurilovca - casa, bucătăria de vară, coteţ; cherhanalele; Moara mică; teascul de vin de la Ostrov şi bărcile din zona Dobrogei.

 

          Precedentul incendiu de la Muzeul Satului, din 5 septembrie 1997, a distrus patru gospodării: din Berbeşti-Maramureş, Surdeşti-Maramureş, Chereluş-Arad, Drăguş-Braşov şi Dumitra-Alba. Restaurarea acestora din urmă s-a încheiat abia anul trecut.
În paralel cu cercetarea cauzelor incendiului şi cu alocarea resurselor necesare pentru prevenirea unor evenimente similare în viitor de către Ministerul Culturii şi Cultelor, s-a iniţiat o amplă acţiune de ajutorare a Muzeului Satului.

 

          Ziarul ZIUA (http://www.ziua.ro/) a deschis un cont bancar "Daţi un leu pentru muzeu" pentru donaţii şi a publicat în fiecare număr apelul de mai jos:

 

          Salvaţi Muzeul Satului! Orice sumă e binevenită, din partea oricui! Nici un leu nu e prea puţin! Marii investitori, dar şi simplii cetăţeni sunt chemaţi să contribuie la salvarea acestui tezaur naţional. Sprijinul societăţii civile va fi esential pentru buna desfăşurare a acţiunii. Nici oamenilor politici nu le-ar sta rău să arate că le pasă de cea mai valoroasă bijuterie etnografică a României. ZIUA va publica numele donatorilor şi contribuţia fiecăruia. La cerere, vom pastra confidenţialitatea asupra identităţii donatorului şi/sau asupra sumei. Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici este preşedintele Comitetului de supraveghere a modului in care vor fi folosiţi banii. Pentru asigurarea confidenţialităţii, donatorii vor lua legătura cu Luana Duschka, la telefon 310.31.70

 

          Conform aceluiaşi cotidian, din 12 martie 2002:

          "Ministerul Culturii şi Cultelor va acorda Muzeului Satului, din suma de 12 miliarde de lei, o parte pentru a acoperi pagubele produse în urma incendiului din februarie, dar şi pentru lucrări de prevenire a unor posibile dezastre, a anunţat ieri ministrul Theodorescu, citat de Mediafax, intr-o conferinţă de presă. Din aceşti bani se vor cumpăra echipamente pentru stingerea incendiilor (1,5 miliarde de lei), se vor efectua lucrări pentru asigurarea apei in interiorul muzeului (un miliard de lei), se vor face lucrări de ignifugare a construcţiilor, iar gardul va fi îmbunătăţit şi mutat către exterior.
          După incendiul de la sfârşitul lui februarie, Muzeul Satului a primit donaţii în valoare de peste 250 de milioane de lei din care 130 de milioane provin de la teledonul organizat de TVR 2, de la ING Bank - 38 de milioane şi de la numeroase persoane fizice printre care se numără şi Ion Iliescu, Dan Matei Agathon şi Sorin Roşca Stănescu".

 
Irina Oberländer-Târnoveanu