Evenimentul de lansare a Anului Centenarului 1918 – 2018

 

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier va organiza în ziua de 26.11.2017, ora 17.00, la Pavilionul Multifuncţional, din strada Independeţei nr. 2, expoziţia temporară de istorie: Memoria şi sensul sacrificiului întru reîntregirea neamului românesc", lansarea cărţilor Maior Alecsandru Strehăianu - Jurnal de front" (Victor Rusu şi Mihaela Stănciulescu) şi Mărturii de veteran din Războiul Intregirii" (Victor Rusu), în cadrul unui spectacol omagial în memoria eroilor neamului.

programul activităților (pdf)

 

 

Animale-din-povesti-1.JPG
Animale din poveşti
Animale-din-povesti-2.JPG
Animale din poveşti
In-cautarea-formelor-pierdute.JPG
În căutarea formelor
Natura-Armonii.JPG
Natura. Armonii
Pavilionul-Multifunctional.JPG
Pavilionul Multifuncţional

Din anul 2010, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier se află într-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Proiectul urmăreşte, atât reabilitarea clădirii muzeului cât şi a monumentelor istorice din parcul arheologic (castru roman Drobeta, termele romane, piciorul podului lui Traian şi biserica fortificată de sec. XIV).
La ora actuală se poate vizita Pavilionul Multifuncţional, situat în str. Independenţei nr.2, în cadrul căruia sunt expuse următoarele expoziţii :
Expoziţia de restaurare În căutarea formelor pierdute - cuprinde 94 de piese din ceramică, metal, textile - arme, obiecte de harnaşament, obiecte de cult, podoabe, unelte, ţesături decor interior, vestimentaţie;
Expoziţia de pictură - Natura. Armonii reuneşte - o selecţie de 24 de tablouri (10 naturi statice şi 14 peisaje). Picturile prezente sunt semnate de: Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu etc;
Expoziţia Animale din poveşti - cuprind piese naturalizate din colecţiile secţiei Ştiinţele Naturii.

 

Drobeta Turnu Severin este un oraş tânăr, înfiinţat la 1883. Încă din primii ani de existenţă a lui, autorităţile locale au fost preocupate de strângerea şi păstrarea obiectelor antice apărute în timpul diferitelor lucrări ce proveneau de la construcţiile romane sau feudale. Aceste construcţii sunt:

- castrul roman Drobeta

- podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian

- termele romane

- fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr.

- Biserica mitropoliei Severinului.

În 1881, V. Dimitrescu publică lucrarea „Muzeul Severinului” în care sunt prezentate monumentele descoperite în jud. Mehedinţi, cât şi antichităţile descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le strânseseră într-un singur loc.

În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman, care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi, de acum, „Muzeul de istorie şi etnografie din Turnu Severin”.

După 1945, muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

Adresa:

Drobeta Turnu Severin, Str. Independenţei, nr. 2
Telefon: +40252.312.177 Fax: +40252.320.027
E-mail: office@muzeulpdf.ro muzeulpdf@rdslink.ro
CUI: 4337

425 Trezoreria. Drobeta Turnu Severin

An înfiinţare: 1981

Program: zilnic 9-16; luni închis

 

ANUNŢ PUBLIC DE SCOATERE LA CONCURS A UNOR POSTURI VACANTE (22.11.2017) (arhiva zip)

Declarațiile de avere și interese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima actualizare: 31 octombrie 2016
Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturala. (2002)