Secţia de Etnografie şi Artă populară a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier dispune de un patrimoniu preţios şi bogat, valoros din punct de vedere documentar. Acesta se valorifică pentru publicul larg în expoziţia de bază, ce prezintă în primul rând aspecte ale civilizaţiei rurale în Mehedinţi şi în zona Porţile de Fier.

În principal, se disting următoarele idei tematice:

    • Omul şi habitatul – spaţiul de locuit: tipuri de aşezări rurale din Mehedinţi, gospodăria (curtea şi acareturile), locuinţa, interiorul;

 

Poarta cu motivul "franghiei" Poartă cu motivul "frânghiei" – Cerveniţa

 

Casa de la Ciresu Casă de la Cireşu (reconstituire)

Moară cu ciutură (Selişte – Isverna)

 

Interior de camera din zona de campie Interior de cameră de la câmpie - Gârla Mare

 

Interior de camera din zona de munte Interior de cameră din zona de munte – Izverna

 

Interior taranesc al unor pastori transhumanti Interior ţărănesc din sat de păstori transhumanţi - Titerleşti

    • Comuniunea om - natură: ocupaţiile din mediul rural (agricultura, păstoritul, pescuitul, albinăritul, dulgheritul, şindrilăritul, olăritul, prelucratul fibrelor vegetale şi animale);

 

Sectia de Etnografie si Arta populara Secţia de Etnografie şi Artă populară – ocupaţii tradiţionale

 

Sectia de Etnografie si Arta populara Secţia de Etnografie şi Artă populară – ocupaţii tradiţionale

Atelier de olar Atelier de olar – Şişeşti

    • Minunata colecţie de port popular mehedinţean se valorifică în cadrul secţiunii ce prezintă aspecte legate de ceremonialul de nuntă. Costumul de sărbătoare este prezentat în cadrul alaiului de nuntă de la Balta, în antiteză cu costumul de zi cu zi şi de muncă. De asemenea, se expune costumul purtat în sezonul călduros, cât şi cel de vreme rea.

 

Alai de nunta Alai de nuntă de la Balta

 

Port popular pentru barbati, femei si copii Port popular pentru bărbaţi, femei şi copii

Dar în expoziţie nu se valorifică numai aspecte de civilizaţie tradiţională românească. Secţiunea expoziţională „Amintiri din Ada- Kaleh" prezintă amatorilor aspecte de civilizaţie orientală a izolatului turco- osman ce a existat pe Insula Ada- Kaleh, azi inundată de apele lacului de acumulare al barajului Hidrocentralei Porţile de Fier.

 

Sectiune "Amintiri din Ada-Kaleh" Secţiune "Amintiri din Ada - Kaleh"

De asemenea, periodic, specialiştii acestei secţii, pentru numerosul său public, organizează expoziţii temporare în care se valorifică şi se evidenţiază alte laturi estetice şi documentare ale patrimoniului muzeal.

 

Aspect din expozitia temporara "Traditie gastronomica romaneasca" Aspect din expoziţia temporară "Tradiţie gastronomică românească"

 

Aspect din expozitia temporara "Traditie gastronomica romaneasca" Aspect din expoziţia temporară "Tradiţie gastronomică românească"