PATRIMONIUL INDUSTRIAL

Obiective metalurgice cu valoare tehnico-istorică

S.C. Republica S.A. București

În 1938 este dată în funcțiune fabrica de țevi N.Malaxa, actuala S.C. Republica S.A., având în dotare un laminor Stiefel de 6 țoli, unul de 14 țoli și o trăgătorie la rece, la data aceea fiind cele mai moderne din Europa. Cererea de țevi (țevi petroliere, țevi fierbătoare și de fum pentru locomotive, țevi de instalații și țevi trase la rece pentru construcții) a determinat ulterior creșterea capacității laminorului de 6 țoli (cel de 14 țoli a fost luat, după război de sovietici și montat la Uzina Nicopol din Ucraina) și punerea în funcțiune a unui laminor Stossbank (1951).

În 1965 începe modernizarea Uzinei Republica, prin construirea unui nou laminor Steifel, de 6 țoli și modernizarea vechilor laminoare în vederea creșterii capacitătii, construirea de noi hale pentru reamplasarea și extinderea trăgătoriei de țevi.

În 1970 sunt construite noi secții: secția de extruziune, secția Inox 1, secția cazane energetice și secția Inox 2, introducându-se cele mai noi tehnologii de fabricație cunoscute la data respectivă.