HomePage Inapoi
Denumirea Biserica de lemn "Sfinţii Voievozi"
Parohia Parohia Mitrofani
Datare 1813
Tip Biserică de lemn
Cultul ortodox
Localizare pe hartă Localizează pe harta României
Judeţ Vâlcea
Localitate MITROFANI
Comuna SUTEŞTI
Episcopie/Arhiepiscopie Arhiepiscopia Râmnicului
Mitropolie Mitropolia Olteniei
Cod oficial LMI 2004 VL-II-m-B-09827
Descriere Biserica de lemn din Mitrofani se află în satul cu acelaşi nume din judeţul Vâlcea, în cimitir, la Nuc. Conform datelor arhivistice biserica ar fi ridicată la anul 1813. Poartă hramul „Sfinţii Voievozi”. In anul 1813 a fost construită biserica de lemn de la Nuc, din cimitirul satului. Ea a fost distrusă de turci in 1821 şi refăcută în 1822. Perioada în care ea a fost cu aproximaţie ridicată poate fi verificată cu biserici de lemn asemănătoare din Oltenia de nord, precum cele de la Cetăţeaua, Rugetu-Valea Babei sau Sohodol. Trebuie remarcate semnele de mutare sau refacere, încă vizibile pe pereţii exteriori. Toate acestea par a da substanţă datelor istorice cunoscute despre această biserică. Pictura iconostasului poate fi datată de anul erei bizantine „7349” înscris pe uşile împărăteşti, care se traduce prin anii 1840-1841 ai erei noastre. Pe o cruce de mână păstrată în biserică este incizat anul 7346, ceea ce întăreşte presupunerea că întrega biserică a fost înzestrată cu cele necesare cultului înainte de mijlocul secolului XIX, cel mai probabil între anii 1837-1841. Iconostasul a fost vitregit de iconele sale din registrele inferioare în anii din urmă. Biserica prezintă o succesiune de încăperi specifică zonei Olteniei, cu pridvor, tindă, naos şi altar, desfăşurate de la apus spre răsărit. Interiorul este acoperit cu o boltă unică, ce se întinde din tindă până în altar, unde se racordează la pereţii poligonali dinspre răsărit.
Toată construcţia este protejată de un acoperiş unic, acoperit cu două rânduri de şiţă. Diagonalele ce întăresc căpriorii indică totuşi un material mai greu de acoperire iniţial, foarte probabil paie, stuf sau alt material asemănător.
Lăcaşuri de cult din România; Biserica de lemn Sfinţii Voievozi; ; ; 1813; 1813; ; Biserică de lemn; ortodox; Orthodox; orthodoxe; MITROFANI; SUTEŞTI; Vâlcea; ; Arhiepiscopia Râmnicului; Mitropolia Olteniei;