Piatra Șoimului, comuna Piatra Șoimului, jud. Neamț

 

Așezare aparținând culturilor Cucuteni, fazele A, A - B, B, Costișa, Hallstatt, geto - dacic (sec. I î. D. Chr. - I d. Chr.).

Istoricul cercetării. Săpături sistematice, 1935 - 40, R. Vulpe; 1973, S. Marinescu - Bîlcu, Șt. Cocuș, V. Mihăilescu - Bîrliba.

Descrierea sitului. La intrarea în satul Piatra - Șoimului (Calu), pe înălțimea Horodiștea se află o stațiune arheologică cu stratigrafie complexă, cu faze de locuire aparținând mai multor epoci. Cele mai timpurii locuiri aparțin culturii Cucuteni, fazele A, A–B și B. După S. Marinescu – Bîlcu pe Horodiștea ar fi documentată și o locuire precucuteniană, prin descoperirea unui vas tronconic, cu umăr prelungit și buza ușor evazată, decorat cu caneluri orizontale, subliniate cu linii imprimate, care aparține fazei Precucuteni III. Ceramica cucuteniană, pictată este extrem de abundentă și de o calitate artistică deosebită. Reține atenția un vas tronconic cu buza lobată, pictat policrom, care trădează puternice influențe Bodrogkeresztúr.

Descoperirile de la Piatra Șoimului sunt completate de nivelul de locuire geto – dacic din sec. I î. d. Hr. – I. d. Hr.

Inventarul așezării este divers: ceramică autohtonă lucrată la roată sau manual, ceramică de import sau imitații după vase de import, unelte și arme de fier, etc. Deosebite ca realizare sunt câteva vase kantharos realizate de meșteri autohtoni, din care unul prezintă un decor pictat cu roșu. Au mai fost surprinse o locuire hallstattiană și resturi sporadice de tip Costișa.

 

Bibliografie selectivă

Materialul se află la Complexul Muzeal Piatra Neamț.

  1. Cană, lucrată cu mâna, de mari dimensiuni, bitronconică, dar cu muchiile rotunjite. Pasta este grosieră, gri - cărămizie, cu o angobă, groasă, neagră. Fundul drept, zona de maximă curbură rotunjită, buza rotunjită, larg răsfrântă. Din buza este trasă, ușor supraînălțată, o toartă, prinsă de zona maximei curburi. Î = 18,7 cm, D = 14 cm, d = 9,4 cm, Dm = 2,17 cm. Nr. inv. 5484.
  2. Ovidiu Cotoi