7. Concluzii.

 

In concluzie, se poate afirma că arheologia experimentală poate fi o sursă extrem de importantă de informații pentru arheologi cât și pentru creatorii moderni, și că proiectul Vădastra, care a ridicat o serie de intrebări ce trebuie elucidate în privința tehnologiilor preistorice, necesită continuarea în campania din anul 2001.

Pentru 2001-2003 proiectul "Vădastra" beneficiază de un grant CNCSIS de cercetare, și implică participarea următoarelor universități și instituții: Universitatea de Arte București, Universitatea Politehnică București, Universitatea Bournemouth UK, Universitatea Durham UK, Universitatea Bristol UK, Prehistoric Ceramic Research Group UK, Universitatea Liberă din Bruxelles Belgia, Univesitatea Franche-Compte, Franta, Universitatea de Arte și Sesign UIAH Helsinki, Finlada, Institutul de Arheologie București, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Județean Giurgiu.

 

Universitatea de Arte București
Universitatea din Durham - Anglia
Grupul de Cercetare al Ceramicii Preistorice - PCRG Anglia
Universitatea Missouri - Columbia, S.U.A.

E-mail: dgheorghiu@digi.ro


Universitatea de Arte din București este una din instituțiile românești cu tradiție, care au modelat cultura română modernă
Inființată in 1864 prin decretulul domnitorului Ioan Cuza, întâi sub denumirea de școala Națională de Arte Frumoase, ea a jucat in aproape un secol și jumătate de existență un rol de excepție atât in arta națională cât și in cea internațională prin absolvenți de geniu, precum sculptorul Brâncuși de exemplu.

Prezența UAB in cultura română este pregnantă, ea continuându-și rolul de perpetuator și de formator de modele culturale, favorizând experimentele artistice și incurajând cercetarea stiințifică in domeniul vizualului, bazându-se pe trăinicia tradiției și incurajând inovația generată de aceasta.
Tradiția a fost și este un izvor principal al artei moderne, și datoria generațiilor care vin este de a o respecta și de a o folosi ca sursă de inspirație.
Universitatea de Arte București s-a implicat de curând intr-un studiu de salvare a tradiției unora din artele decorative din România, printr-un proiect internațional de artă, arheologie și pedagogie, inițiat și condus de conf.univ.dr. Dragoș Gheorghiu.
Proiectul se numeste "Vădastra Revitalizarea tradiției Ceramice Românești" și oferă noi direcții de dezvoltare ale invățământului superior artistic, precum experimentarea stiințifică (prin utilizare de modele etnologice și etnoarheologice), designul interactiv, și transferul tehnologic (prin utilizarea tehnologiilor tradiționale in producerea unui design ecologic).
O incercare de revitalizare a tradiției artistice și mestesugăresti, precum experimentul Vădastra, este un exemplu didactic și uman de mare insemnătate in cultura românească contemporană.
Prof. univ. Mircea Spătaru
Rectorul Universității de Arte București