1. Construcția și fragmentarea obiectelor ceramice

 

Dr. John Chapman (Universitatea Durham) responsabil; lect. Univ. Ernest Budes, asist. univ. Liana Svintiu, absolvenții Monica Morariu, Sergiu Lalut, Ilie Mihali, Robert Neacșu și studenții: Gina Stancu, Mădălina Mihăilă, Alina Tudor, Bianca Boeroiu, Ioana Budeș, Vera Toma, Gabriel Ulariu.

 

Proiectul a debutat cu colaborarea cu Dr. John Chapman (7  17 iulie) în remodelarea unor obiecte, figurine și vase preistorice, utilizând dimensiunile reale ale profilelor și ale  sectiunilor pereților. Scopul experimentului a fost acela de a demonstra ca o construcție exactă a obiectelor ceramice le confera acestora o rezistență ce nu permite fragmentarea lor ușoară, de unde se poate concluziona existența unui ritual de fragmentare în preistoria balcanică.

Din experimente s-a putut constata că există o diferență intre fragmentarea accidentală și spargerea deliberata a obiectelor. S-au utilizat suprafețe de pământ cu iarbă, de pământ ars, de lemn și de piatră de râu pentru fragmentarea obiectelor, precum și intrumente de lemn, piatră sau os. O documentatie fotografică va incerca să demonstreze prin comparație, diferitele tipuri de fracturare. S-a constatat că și fracturarea deliberată nu este un proces ușor de realizat, și necesită o "specializare", de unde s-a emis ipoteza existenței unui ritual de fragmentare a obiectelor ceramice specific Eneoliticului Balcano-Carpatic.

 

 

-         prima ardere în cuptorul de suprafață (de la stânga la dreapta: stud. Seth Priestman - Univ. Durham, ceramist Monica Morariu, dr. John Chapman - Univ. Durham, dr. Alex Gibson - English Heritage, lect. univ. Ernest Budeș - Univ. De Arte Bucuresti), iulie 2000, sat Vișina Nouă.

 

-         dr. John Chapman și stud. Seth Priestman extragând piese după ardere pentru experimentul de fragmentare.

 

-         vase arse în cuptor de suprafață (experiment de lect. Univ. Ernest Budeș), pentru proiectul de fragmentare ceramică al dr. John Chapman.

 

-         vase scoase din cuptor după ardere, pentru prioectul de fragmentare ceramică al dr. John Chapman.

[ Vădastra ] [ Lanțuri tehnologice în construcția și trasarea decorului ] [Construcția și controlul arderilor într-un cuptor cucutenian ] [ Experimente cu ceramică cu amestec de scoici ] [ Expoziția "Vădastra1999" ] [ Expoziția "Vădastra" 2000 de la Lisabona ][ Concluzii ]