Rezervatia arheologică si de arhitectură medievală
de la Târgșoru Vechi

Târgsoru Vechi, localizare
Rezervaţia arheologică şi de arhitectură medievală de la Târgşoru Vechi se află la cca. 10 km sud-vest de oraşul Ploieşti, pe partea dreaptă a şoselei care leagă satele Strejnic şi Târgşoru Vechi. Ea însumează o concentrare de monumente subterane şi supraterane răspândite pe o suprafaţă de cca. 17 ha.

Târgșoru Vechi, resedintă a domnitorilor munteni și vechi centru urban, s-a impus atenției istoricilor (Gh. Tocilescu) si arhitecților (Al. Zagoritz) prin importanța monumentelor sale încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea.

Ansamblul monumentelor târgșorene a intrat în literatura de specialitate prin intervențiile lui C.C. Giurescu care, în 1924, atrăgea atenția în Buletinul Comisiei Monumentelor Istorice asupra interesului prezentat de obiectiv ca și asupra pericolului de degradare ce le amenința; V. Drăghiceanu, cel care publica în 1927 unica inscripție păstrată de la Vlad Țepes, descoperită aici si N. Iorga, salvatorul prin intervenție directă a unora dintre vestigiile medievale.


Text: Dan Lichiardopol ÎNAPOI